Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Klimatsmockan: Sveriges nya regering sprider oro i EU – ”Bekymrad och arg”

Publicerad: 23 november 2022, 10:24

Svenska regeringen och EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S).

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Alain Rolland/EU-parlamentet

Rädslan stiger för att Sverige kommer försämra EU:s klimatlagstiftning under nästa år. Då tar nämligen Sverige över ordförandeskapet i EU.
✓ Därför har oron stigit de senaste veckorna
✓ Här är EU:s strategi för att undvika Sverige
✓ ”SD håller i taktpinnen – jag är bekymrad och arg”

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenEU-parlamentetVeckobrev

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Just nu sprids en oro i EU för att Sverige kan komma att arbeta för sänkta klimatmål inom unionen. Tidigare har progressiva klimatkrafter sett fram emot Sveriges ordförandeskap i EU, första halvåret 2023. Man har haft en tilltro till svenska regeringen och räknat med höjda ambitioner i klimatarbetet. Men den nytillträdda svenska regeringen och uttalanden från bland annat Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari under klimattoppmötet i Egypten har fått Sverige att dala på klimathimlen.

– Jag är bekymrad och arg, framför allt bekymrad. Jag har sett fram emot att Sverige ska vara ordförande och ta ledarskap i klimatfrågan, vi är ju kända för det. Kritiken mot Sverige både på klimattoppmötet och i EU-parlamentet är förödande. Det är pinsamt att vara svensk i EU när man ständigt får frågor om Sveriges sänkta klimatambitioner, säger Heléne Fritzon, socialdemokratisk EU-parlamentariker, till Aktuell Hållbarhet.

Särskilt nämns Pourmokhtaris budskap på klimattoppmötet att Sverige kommer öka sina utsläpp. Enligt uppgifter är både EU-kommissionen och delar av EU-parlamentet väldigt oroade för hur Sverige under sitt ordförandeskap kommer hantera de viktiga klimatfrågorna.

Därför vill man nu från flera olika håll slutföra förhandlingarna när det gäller klimatlagstiftningen i EU:s åtgärdspaket Fit for 55, som syftar till att sänka EU:s växthusgasutsläpp med 55 procent till år 2030. Tanken är att färdigställa så mycket som möjligt under det tjeckiska ordförandeskapet, och samtidigt lämna så lite ofärdig klimatlagstiftning till Sverige som möjligt.

– Nu står Sverige tillsammans med de EU-länder som inte vill höja klimatambitionerna. Det är tydligt att det är Sverigedemokraterna som håller i taktpinnen och uppenbart att de är klimatförnekare, säger Heléne Fritzon.

Enligt Tidöavtalet ska Sverigedemokraterna informeras om regeringens EU-politik i förväg, innan den presenteras i riksdagen. Där står också att statssekreterarna inom varje aktuellt ämnesområde ansvarar för att få en riksdagsmajoritet för regeringens EU-förslag. Nyligen avslöjade Altinget att det finns opublicerade bilagor till Tidöavtalet och att kanske alla miljö- och energifrågor på EU-området måste godkännas på förhand av Sverigedemokraterna. Där nämns specifikt en rad klimatlagstiftningspaket som just nu förhandlas på EU-nivå.

I december väntas regeringen skicka sin prioriteringslista till den svenska representationen i Bryssel, som ansvarar för att ta emot stafettpinnen och fortsätta förhandlingarna när Tjeckien lämnar ordförandeskapet.

Aktuell Hållbarhet har inte lyckats få tag i klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari för en kommentar. EU-minister Jessiks Roswall (M) säger dock till TT att oron är obefogad, att regeringen har höga ambitioner och att just Fit for 55-paketet tillhör de högt prioriterade frågorna.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev