Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Krav på miljöbedömningar av läkemedel

Publicerad: 5 juni 2020, 10:05

Ett tydligare och utökat ansvar för läkemedels miljöpåverkan i hela produktlivscykeln efterfrågas i en riksdagsfråga till socialminister Lena Hallengren.


Aktörer på apoteksmarknaden har på eget initiativ tagit fram miljömärkning av receptfria produkter på hyllorna. Men några kriterier eller statlig styrning med miljöfokus finns inte på den annars så reglerade läkemedelsmarknaden. Det uppmärksammas nu i riksdagen där socialminister Lena Hallengren får en skriftlig fråga av riksdagsledamoten Lina Nordquist (L). 

Hon vill veta om regeringen är beredd att låta ta fram kriterier för miljöbedömning av läkemedel så att patienter i högre grad kan välja miljövänliga alternativ på apotek – receptfritt och inom utbytessystemet.

Lina Nordquist vill se ett ansvar under ett läkemedels hela liv: vid tillverkningsprocesser, förpackning, upphandling, import, användning och när läkemedelsresterna ska hanteras. 

Lina Nordquist (L) konstaterar också att Läkemedelsverket redan år 2012 föreslog att miljöhänsyn ska vägas in vid bedömningar om receptfrihet, men att ännu har inget hänt. 

”Receptfria läkemedel som har särskilt stor påverkan på miljön borde enligt min uppfattning införas i ett farmaceutsortiment på apotek och förskrivas först efter samtal och rådgivning.”, skriver Lina Nordquist.

Hon skriver vidare att IVL Svenska Miljöinstitutet har testat kriterier för bedömning av miljöpåverkan på produktionsplatsen och vid formulering:

”Om sådana kriterier användes för miljömärkning av receptbelagda läkemedel skulle patienter själva kunna välja att göra en insats för miljön. Rådgivning och förändrat köpbeteende är båda kraftfulla styrmedel”.

 

 

 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News