fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Kristersson (M): ”Vi är Sveriges nya gröna höger”

Publicerad: 13 september 2021, 10:19

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson under presentationen av den nya gröna högern. Foto: Pontus Lundahl/TT

Moderaterna vill att staten och kapitalet ska gå hand i hand och hjälpa varandra att styra mot minusutsläpp med hjälp av teknisk och ekonomisk utveckling.

Ämnen i artikeln:

CcsHållbara TransporterModeraternaMiljöpolitikPolitikKlimatpolitikKärnkraftGruvbrytningGruvor

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Moderaterna presenterade i dag sin nya klimatpolitik som ska läggas fram på höstens moderatstämma. Partiledaren Ulf Kristersson har tillsammans med flera andra framträdande moderater med klimat- och miljöfokus inspirerats av ”Europas ambitiösa gröna höger”, vilket främst syftar på Tyskland och Storbritannien. Visionen är att staten och kapitalet ska gå hand i hand och hjälpa varandra att styra mot minusutsläpp med hjälp av teknisk och ekonomisk utveckling.

Om partiet får bilda regering nästa år har de nio förslag som de vill driva igenom: mer kärnkraftsel, den totala arealen skog som tas ur produktion får inte öka, mer utvinning av metaller och mineraler, snabbare miljöprövningar, bygga ut CCS-teknik i stor skala, exportera klimatsmarta varor, driva på omställningen till en hållbar transportsektor, större klimatbistånd och globalt pris på koldioxidutsläpp.

Vissa förslag kännetecknas snarare av att vara ett ämnesområde som innehåller en rad åtgärder. Förslaget om hållbart skogsbruk innehåller skrivningar om att äganderätten till skogen ska värnas, den skyddade skogen ska förvaltas bättre samt att Sveriges ska avstyra varje försök från EU att bestämma över svensk skog. För att uppnå en hållbar transportsektor ska laddinfrastrukturen byggas ut, generösa skrotningspremier ska införas för gamla bilar, grönt bränslestöd ska också införas och försäljning av enbart utsläppsfria bilar ska tillåtas år 2030.

Läs moderaternas nya miljöpolitik på DN Debatt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev