söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Lättnad och missnöje efter gårdagens ETS-omröstning

Publicerad: 23 juni 2022, 08:49

EU-parlamentarikerna Malin Björk (V), Jessica Polfjärd (M) och Karin Karlsbro (L). Foto: Alexis Haulot / Fredrik Persson, TT / EU-parlamentet

Åsikterna går isär om gårdagens ETS-omröstning. Vissa EU-parlamentariker hade velat se tuffare krav medan den konservative Jessica Polfjärd menar att målen är genomförbara.

Ämnen i artikeln:

ParisavtaletCBAMSverigeEU-parlamentetVänsterpartietMalin BjörkJessica PolfjärdModeraternaEuKarin KarlsbroFolkpartietLiberalernaMiljöpolitik

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


När delar av klimatlagstiftningen röstades ner för två veckor sen svallade känslorna hos de svenska EU-parlamentarikerna. Nu handlar det mer om lättnad och ett pyrande missnöje.

Vänsterpartiets Malin Björk (V) tycker att uppgörelsen som slöts mellan tre stora partigrupper är helt otillräcklig. Bland annat kritiserar hon att den fria tilldelningen inte fasas ut snabbare.

”Det var många som lovade göra allt för klimatet, men nu när vi har chansen att fatta de avgörande besluten så tar de den inte. Jag kan inte förstå att det ska vara så svårt att hålla sig till Parisavtalet”, säger Malin Björk, i en kommentar.

Vänstergruppen ville att intäkterna från klimattullarna skulle öronmärkas till globala klimatåtgärder. Nu kommer de gå rakt in i EU:s budget med skrivningen att EU ”bör” avsätta lika mycket pengar till globala klimatåtgärder.

Jessica Polfjärd från Moderaterna sammanfattar på Twitter ”höjda klimatambitioner samtidigt som vi ser till att vi ställer om utan att stänga ner. Ännu viktigare att vi inte bara sätter upp overkliga mål, utan säkerställer att vi faktiskt kan genomföra dem.”

Liberalernas Karin Karlsbro är lättad över ett konkret beslut men ville se en högre ambitionsnivå. Resultatet är ändå en klimatseger utifrån den politiska situationen i EU. Karlsbro är inte alls nöjd med de gröna exportrabatterna till europeiska företag, vilket hon menar strider mot WTO:s regelverk om subventioner.

”Jag förutsätter att detta problem kommer lösas i förhandlingarna med medlemsstaterna och förväntar mig att Sverige står upp för en fri och regelbaserad handel”, säger Karin Karlsbro, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev