söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Lättnader och skärpningar i nytt strandskydd

Publicerad: 11 november 2021, 10:35

Strandnära bebyggelse i Bohuslän. Foto: typo-graphics

I går meddelade regeringen att de beslutat om en lagrådsremiss med förslag till nytt strandskydd.

Ämnen i artikeln:

RegeringenCenterpartietLrfNaturskyddsföreningenMiljöpolitikStrandskydd

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Regeringen presenterade i går en lagrådsremiss på nytt strandskydd. Förslaget innebär både lättnader och skärpningar jämfört med befintligt strandskydd. Bland annat ska det bli lättare att bygga bostäder och lokaler i områden med god tillgång till stränder och lågt exploateringstryck och där ska kommunerna få större inflytande. 

Andra lättnader är att strandskyddet helt ska upphävas för sjöar mindre än en hektar och vattendrag som är smalare än två meter. Där ska i stället en zon för fri passage införas.

Skärpningar ska göras för vissa högexploaterade områden. Tillsynen ska förbättras för ett mer enhetligt strandskydd som ska öka legitimiteten för reglerna.

LRF är försiktigt positiv till det nya förslaget. Naturskyddsföreningen är kritisk till förslagen om lättnader och positiv till skärpningarna i strandskyddet.

”Förslaget om att kommunerna ska kunna inrätta nya områden där det ska bli betydligt lättare att bygga kan också få avsevärda konsekvenser för natur och friluftsliv. Ett stort ansvar läggs på kommunerna att använda dessa nya möjligheter klokt”, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, i en kommentar.

Förslaget har förhandlats fram med Centerpartiet som ställt krav på ändringar för att släppa fram Magdalena Andersson som ny statsminister. De nya reglerna ska utvärderas och regeringen anser att det även bör utredas vidare hur undantagen rent konkret ska införas i lagstiftningen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev