tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

LRF: Jordbruksplanerna inte så dåliga som det framställs

Publicerad: 1 mars 2022, 10:50

Sofia Björnsson, expert på jordbrukspolitik vid LRF, menar att nationella miljöinsatser inte får något utrymme i miljöorganisationernas granskning.

Länderna kompletterar ofta med egna pengar till miljöinsatser och det framgår inte av miljöorganisationernas granskning, menar LRF.

Ämnen i artikeln:

JordbrukEebLrfSverige

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


På onsdagen den 23 mars skrev Aktuell Hållbarhet om EEB och Birdlifes granskning av EU-ländernas nationella CAP-planer. Däri beskriver länderna hur de ska genomföra EU:s jordbrukspolitik på nationell nivå. De allra flesta fick underbetyg på flera punkter. Nu menar LRF att läget inte är så illa som det utmålas i miljöorganisationernas kartläggning.

– En aspekt som inte nämns, handlar om den sänkta jordbruksbudgeten, vilket påverkar möjligheten att genomgöra olika åtgärder. Här måste länderna gå en balansgång mellan specifika åtgärder som är dyrare att administrera och bredare åtgärder som är enklare att administrera, säger Sofia Björnsson, jordbrukspolitisk expert hos LRF, till Aktuell Hållbarhet.

Hon menar också att det är svårt att kommentera kartläggningen i detalj eftersom de underliggande kriterierna inte redovisats på detaljnivå. 

– EU:s jordbrukspolitik är absolut ett viktigt styrmedel för jordbrukets miljöarbete, men det kompletteras ofta av nationell politik som inte nämns i CAP-planerna. I Sverige har regeringen exempelvis bestämt att vi inte ska använda CAP-pengar och medel till klimatklivet till samma saker, utan att de ska komplettera varandra. Så det görs parallella åtgärder som inte syns i den här kartläggningen, säger Sofia Björnsson.

Rent generellt är dock marknadens ersättning en mycket viktigare inkomstkälla än EU-ersättningar och just nu kämpar svenska jordbrukare med ökade kostnader för bland annat drivmedel, menar Sofia Björnsson. Dessutom tillkommer osäkerhet kring utvecklingen i Ukraina.

Läs EU-ländernas jordbruksplaner får rött ljus - Sverige får bottenbetyg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev