måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

M kritiserar grön skatteväxling

Publicerad: 15 februari 2021, 10:36

Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Grön skatteväxling är ett hot mot de offentliga finanserna. Det menar en moderat riksdagsledamot som nu tar upp frågan i en interpellation.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

JR


Så kallade miljöskatter innebär en risk för de offentliga finanserna och skadar legitimiteten för det svenska skattesystemet. Det anser Moderaternas skattepolitiska talesperson, Niklas Wykman, som nu tar upp frågan om miljöskatter och grön skatteväxling i en interpellation i riksdagen. Interpellationen är ställd till finansminister Magdalena Andersson (S). Niklas Wykman vill veta om regeringen gjort någon analys av vilka risker som regeringens aviserade ”gröna skatteväxling” medför för de offentliga finanserna. Han vill i så fall också veta vilka åtgärder mot dessa risker som är planerade.

Niklas Wykman anser att det finns ett inbyggt problem i hela idén med grön skatteväxling då systemet syftar till att skattebasen minskar. I sin argumentation hänvisar Niklas Wykman bland annat till ekonomen Klas Eklund och ESO-rapporten ”Vårt framtida skattesystem”.

Niklas Wykman påpekar att så kallade miljöskatter i dag inbringar cirka 100 miljarder kronor till den svenska statskassan varje år och att det är riskabelt att ”ett antal små, osäkra och eroderande skattebaser successivt ska utgöra en allt större andel av skatteunderlaget.”

”Just nu håller regeringen på med för många experiment i skattepolitiken. Det medför en risk för hållbara offentliga finanser och skattesystemets legitimitet”, skriver Niklas Wykman i interpellationen. 

Interpellationen ska besvaras av Magdalena Andersson i kammaren i veckan. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev