måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Maria Wetterstrand är Ragn-Sells nya lobbyist i Bryssel

Publicerad: 18 september 2020, 10:04

Maria Wetterstrand blir Ragn-Sells lobbyist i Bryssel. Foto: Pontus Lundahl/TT

Maria Wetterstrand ska hjälpa Ragn-Sells att påverka besluten i EU i en mer cirkulär och hållbar riktning. Hon blir återvinningsföretagets fasta lobbyist bland politiker och tjänstemän i EU-kvarteren i Bryssel.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

BA


Återvinningsföretaget Ragn-Sells har inlett ett samarbete med Maria Wetterstrand, vd för konsultföretaget Miltton Europe i Bryssel och tidigare språkrör för Miljöpartiet. Som lobbyist blir det hennes uppgift att påverka beslutsfattare på EU-nivå att skynda på omställningen till en cirkulär ekonomi. 

”EU har ambitionen att ställa om till en cirkulär ekonomi, men lagar och regleringar från förra seklet står i vägen för verklig förändring. Genom vårt samarbete med Maria Wetterstrand och Miltton, som har djup kunskap om EU:s beslutsfattande, vill vi ändra på det”, säger Pär Larshans, hållbarhetschef och ansvarig för Ragn-Sells påverkansarbete, i en kommentar. 

En viktig fråga för Ragn-Sells att driva på EU-nivå är principen om att kvalitet ska gå före ursprung. I dag har samma råvara olika förutsättningar beroende på om den är nyproducerad, exempelvis ur en gruva, eller återvunnen ur något som klassas som avfall. Ragn-Sells har också cirkulära lösningar för att återvinna viktiga näringsämnen som fosfor, kalium och kväve, men lagstiftningen står fortfarande i vägen för att det ska bli affärsmässigt lönsamt i stor skala. 

Ragn-Sells är det svenska företag som har flest personer registrerade i EU:s så kallade transparensregister, där den som vill påverka beslutsprocesser behöver finnas med. Hittills har Ragn-Sells inte haft någon permanent representant i Bryssel, men det ändras i och med det nya samarbetet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev