måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Miljardstöd till kollektivtrafik och gods på räls

Publicerad: 15 april 2021, 08:59

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar vårbudgeten vid en digital pressträff i Rosenbad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klimatanpassningsåtgärder och jobbsatsningar på strandstädning och rustning av vandringsleder och naturreservat. Det är några av de nya satsningar som regeringen presenterar i vårändringsbudgeten i dag.

Ämnen i artikeln:

Gröna jobbHållbara TransporterMiljöpolitikKollektivtrafikSolcellerSkogKlimatanpassning

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Regeringen har presenterat sin vårändringsbudget. Landsbygdsprogrammet, kollektivtrafiken, solcellsstödet, skydd av fjällnära skog och gods på räls får dela på mer än 2,5 miljarder kronor.

− Hur snabbt det här vaccinet har kommit fram visar ju hur kapabla vi är när vi anstränger oss gemensamt. Här behöver vi möta klimatutmaningen med samma beslutsamhet och samarbete. När vi nu återstartar ekonomin så ska vi göra det med fokus på gröna jobb, sa Sveriges finansminister Magdalena Andersson när hon presenterade vårbudgeten.

Finansministern lyfte fram jobbsatsningar på strandstädning och rustning av vandringsleder och naturreservat. Satsningar på tio miljoner kronor vardera. Hon nämnde också klimatanpassningsåtgärder som får 40 miljoner.

Dessutom nämndes den miljard som går till kollektivtrafiken för att upprätthålla turtätheten. På samma sätt avsätts 603 miljoner till godstransporter på järnväg för att upprätthålla infrastrukturen. Godsstödet kräver dock godkännande från EU.

− Jag tycker det är en bra helhet i den här budgeten och ett tydligt avtryck från oss i Centerpartiet så jag är väldigt nöjd, säger Rickard Nordin, vikarierande ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, till Aktuell hållbarhet.

Han vill särskilt lyfta fram satsningar på 417 miljoner till landsbygdsprogrammet, 365 miljoner i ersättning till skogsägare för skydd av fjällnära skog och 260 miljoner för att beta av kön till solcellsstödet.

Läs vår- och vårändringsbudgeten 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev