tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Miljömålsuppföljningen: Negativ utveckling för klimat och biologisk mångfald

Publicerad: 1 april 2022, 09:45

Utvecklingen går fortfarande åt fel håll när det gäller miljömålen för klimat och biologisk mångfald.

Foto: TT

Utvecklingen för miljökvalitetsmålen rör klimat och biologisk mångfald går fortfarande åt fel håll. Däremot har utvecklingen vänt till det positiva för luftföroreningar och försurning, visar årets miljömålsuppföljning.

Ämnen i artikeln:

MiljömålNaturvårdsverketLuftföroreningarEkosystemKonsumtion

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Naturvårdsverket presenterade på torsdagen sin årliga uppföljning av miljömålen för 2021. För två av miljökvalitetsmålen - frisk luft och försurning - gick utvecklingen i positiv riktning under förra året. Detta ökar förutsättningarna att nå målen, men luftföroreningarna ligger fortfarande långt från målnivån, konstaterar Naturvårdsverket.

För nio av miljömålen var utvecklingen neutral och för fem av dem - inklusive målet om att begränsa klimatpåverkan och majoriteten av målen som rör biologisk mångfald - bedöms utvecklingen vara negativ. För målet Myllrande våtmarker anses utvecklingstrenden dock ha förändrats från negativ till neutral.

När det gäller det övergripande generationsmålet bedöms omställningen i Sverige ha tagit fart, men på viktiga områden som miljö- och klimatpåverkan från konsumtion och ekosystemens återhämtning, går utvecklingen i många avseenden åt fel håll, enligt myndigheten.

- Det sker små steg framåt, och kanske stora också ibland, men med tanke på hur utvecklingen i miljön bedöms så behövs mycket mer, säger Lisen Eriksson, handläggare på Naturvårdsverket som samordnat arbetet med rapporten.

Naturvårdsverkets årliga uppföljning av miljömålen är en rapport till regeringen med fokus på statliga myndigheters åtgärder under förra året.

Läs rapporten 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev