Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Miljöorganisationernas kritik: ”En överenskommelse som är mycket svag på miljö- och klimatområdet”

Publicerad: 14 oktober 2022, 12:05

Från WWF:s, Naturskyddsföreningens och Greenpeace sida är man inte imponerade av den tillträdande regeringens samarbetsavtal med Sverigedemokraterna.

Foto: Getty Images, Jessica Gow/TT

WWF, Naturskyddsföreningen och Greenpeace gör tummen ned.

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikEnergi och MiljöToppnyheter fredag

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


I dag presenterades det så kallade Tidöavtal, som ska ligga till grund för det kommande samarbetet mellan Sverigedemokraterna och de tre regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

De första reaktionerna från de tre stora miljöorganisationernas sida har dock inte varit positiva. 

Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, säger i en kommentar:

”Vi är väldigt oroade över att den tillträdande regeringen nu har presenterat en överenskommelse som är mycket svag på miljö- och klimatområdet. Inte ett ord nämns om hur den biologiska mångfalden ska räddas trots att krisen är här och nu. Den kommande regeringen presenterar en politik som gör att vi är oroade över om den fortfarande står bakom klimatmålen till 2030 och det klimatpolitiska ramverket.”

Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, har liknande kommentarer. Exempelvis om de förändringar som aviserats vad gäller vattenkraften säger hon så här i ett pressmeddelande:

”Att miljöprövningarna av vattenkraften nu pausas är oansvarigt. Omprövningen av den svenska vattenkraften genomförs för att förse kraftverken med moderna miljövillkor, det är ett måste för att Sverige ska kunna leva upp till sina internationella åtaganden om skydd av biologisk mångfald och EU:s vattendirektiv. Sverige har vid upprepade tillfällen fått kritik från EU-kommissionen i frågan.”

Carl Schlyter, kampanjledare för klimat och systemförändring på Greenpeace, konstaterar att flera viktiga områden helt verkar saknas i överenskommelsen. Han skriver kort på Twitter:

”63 sidor utan att ens nämna natur, biologisk mångfald och skog.”

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev