söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Miljörörelsen om budgeten: 3,5 miljarder till svenskt klimat- och miljöarbete förlorade

Publicerad: 24 november 2021, 15:17

Isadora Wronski, Sverigechef på Greenpeace, och Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.

Riksdagen röstade i dag igenom budgetförslag från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Enligt WWF kan beslutet betyda 3,5 miljarder mindre till klimat- och miljöarbete i Sverige. (UPPDATERAD 18:01)

Ämnen i artikeln:

GreenpeaceVärldsnaturfondenWWFModeraternaKristdemokraternaMiljöpolitik

JR


Miljöorganisationen WWF är kraftigt kritisk till M-SD-KD-budgeten som i jämförelse med regeringens budgetförslag enligt föreningen minskar satsningar på miljö- och klimatområdet med 3,5 miljarder kronor under 2022.

”Det är sorgligt att riksdagen beslutar om en budget som innehåller drastiskt minskade satsningar på klimat och biologisk mångfald samtidigt som det är kris för dessa områden. Det är ingen liten neddragning heller utan hela 3,5 miljarder nästa år”, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF, i en kommentar..

Gustaf Lind att regeringens skogsproposition som innebär att möjligheten att skydda skog nu kan komma att försvagas kraftigt. Han påpekar också att M-SD-KD-budgeten också riskerar att låta skogsägare stå utan ersättning för skydd av värdefull natur.

WWF skriver också att den budgetens sänkta skatt med 50 öre för bensin och diesel kan leda till att utsläppen ökar med cirka 150 000 ton koldioxid per år. WWF är också kritiska till att M, SD och KD i sin budget kapar anslaget för energieffektivisering till industrin och flerbostadshus. 

WWF skriver slutligen att föreningen ser positivt på att den nya budgeten förlänger satsningen på laddinfrastruktur och att Klimatklivet finns kvar.

Också Grenpeace riktar skarp kritik mot dagens budgetbeslut i riksdagen. 

”M, KD och SD:s budget driver på klimatutsläppen, förstörelsen av ekosystemen och utrotningen av arter genom nedprioritering av skogsskydd och gör det billigare och lättare att släppa ut koldioxid i en tid av skenande klimatkris. I kölvattnet av FN:s klimatkonferens väljer man att sänka drivmedelsskatten. Det är oansvarigt, omoraliskt och kommer att stå oss dyrt på alla sätt”, säger Isadora Wronski, Sverigechef på Greenpeace, i en kommentar. 

På en presskonferens meddelade Miljöpartiet att det lämnar regeringssamarbetet. Magdalena Andersson meddelade efter det att hon ställde sin plats som statsminister till förfogande till riksdagens talman. Detta kommer enligt praxis att leda till att en ny omröstning om statsministerposten äger rum inom kort. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev