Miljöpolitik
Miljöutskottet röstade igenom tuffare klimatpolitik på flera områden
Publicerad: 18 maj 2022, 09:14
EU-parlamentet. I miljöutskottet röstade ledamöterna igår om flera lagförslag inom klimatområdet. Foto: artJazz
Ledamöterna i EU-parlamentets miljöutskott vill se en ambitionshöjning på flera områden, bland annat i översynen av EU:s system för utsläppshandel och de föreslagna klimattullarna.
Ämnen i artikeln:
CBAMEtsUtsläppsrätterFit for 55LULUCFEU-parlamentetEu-kommissionenMiljöpolitikFlygSjöfartAvfallsförbränningKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppI går röstade EU-parlamentets miljöutskott om en rad lagförslag på klimatområdet. I samtliga omröstningar skärpte utskottet klimatambitionerna jämfört med EU-kommissionens förslag. Det handlar bland annat om skärpta krav på medlemsländernas utsläppsminskningar, mer omfattande och tidigarelagda klimattullar samt skärpta mål för kolsänkor.
De kanske viktigaste omröstningarna gällde revisionen av EU:s utsläppshandelssystem, ETS. Där beslutades bland annat att den fria tilldelningen av utsläppsrätter till flyget ska fasas ut tidigare, avfallsförbränningen ska inkluderas från och med 2026, att gränsen för vilka fartyg som ska omfattas sänks från 5000 till 400 bruttoton samt att alla intäkter från ETS ska gå oavkortat till klimatåtgärder i EU och dess medlemsländer.
Dessutom röstade miljöutskottet för den kompromiss som den socialdemokratiska partigruppen S&D, liberala Renew och De gröna kommit överens om, nämligen en ökad minskningstakt av antalet utsläppsrätter och en större engångsminskning av utsläppsrätter: 205 miljoner i stället för EU-kommissionens förslag på 117 miljoner utsläppsrätter.
Om resultatet av de här omröstningarna står sig i kommande omröstningar och förhandlingar så innebär det att EU:s utsläpp kommer minska med 67 procent för de sektorer som ingår i utsläppshandeln, i stället för EU-kommissionens 61 procent.
I början av juni ska EU-parlamentet ta ställning till alla de här lagstiftningsdelarna som är en del av EU-kommissionens ambitionshöjning ”Fit for 55”. Därefter ska EU-parlamentet förhandla med EU-kommissionen och rådet för att komma fram till de slutliga lagförslagen.