onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Ministermöte om konkurens och forskning kopplat till den gröna given

Publicerad: 27 februari 2020, 09:38

Ministerådets byggnad i Bryssel. Idag och i morgon förs här diskussioner om konkurrensfrågor kopplade till den gröna given.

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

I dag och i morgon är det ministermöte i Bryssel om konkurrens och forskningsfrågor. Den gröna given och cirkulär ekonomi står på agendan.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


När EU-ländernas ministrar för konkurrenskraftsfrågor och forskningsfrågor möts i Bryssel i dag står miljö- och klimatperspektivet i EU:s industripolitik i fokus. På mötets andra dag ska forskningsministrarna diskutera ett strategiskt innovationsprogram.

Ambassadör Torbjörn Haak representerar Sverige i dag. Forskningsminister Matilda Ernkrans deltar på mötet i morgon.

På mötet första dag ska ministrarna diskutera den gröna given med fokus på EU:s industriella utveckling. Diskussionen äger rum inför att EU-kommissionen planerar att presentera ett förslag till industristrategi och en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi senare i vår.

Tillgången till resurser, stöd till forskning och innovation, EU:s handlingsplan för batterier, den digitala teknikens möjligheter, energieffektivitet och återvinning är exempel på frågor som ryms inom ramen för den gröna givens industridiskussion.

Den svenska regeringen skriver i en kommentar inför dagens möte att den fullt ut stöder europeiska gröna given och att EU:s industri ska ta täten i miljö- och klimatomställningen.

På mötets andra dag ska forskningsministrarna komma överens om ett förslag till det europeiska institutet för innovation och tekniks strategiska innovationsprogram. Forskningsministrarna ska även debattera strategin för internationellt samarbete inom forskning och innovation. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev