Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Moderat protest mot MÖD:s beslut kring Cementas produktion på Gotland

Publicerad: 3 augusti 2021, 09:25

Lars Hjälmered (M).

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den moderate riksdagsledamoten Lars Hjälmered varnar för allvarliga ekonomiska konsekvenser av Mark- och miljööverdomstolens beslut att inte pröva Cementas ansökan om fortsatt kalkbrytning på Gotland.


Mark- och miljööverdomstolens beslut att inte pröva Cementas ansökan om fortsatt cementproduktion i Slite på Gotland kommer att få enorma konsekvenser för svenskt näringsliv. Det menar den moderata riksdagsledamoten Lars Hjälmered som i en skriftlig fråga till näringsminister Ibrahim Baylan (S) vill veta hur han och regeringen kommer att agera för att mildra effekterna av beslutet. Han undrar också hur regeringen tänker agera för att förhindra att sådana här situationer uppstår igen. 

Lars Hjälmered konstaterar att cemtproduktionen i Slite står för cirka tre fjärdedelar av den totala mängden cement som används i Sverige i dag. Han refererar också i sin fråga till en konsekvensanalys som gjorts av branschorganisationen Byggföretagen som anser att MÖD:s beslut i praktiken innebär att tre av fyra planerade nya bostäder inte kommer att kunna byggstartas och att mellan 200 000 och 400 000 jobb i byggsektorn riskerar att försvinna. Enligt samma konsekvensanalys beräknas det så kallade investeringsbortfallet att uppgå till cirka 20 miljarder kronor per månad. 

”Det är ödesdigra siffor, speciellt i dagens ekonomiska läge där vi håller på att ta oss ur en långvarig pandemi. Likaså kommer det försvåra den omställning av samhället som behövs för att vi ska lyckas minska våra utsläpp”, skriver Lars Hjälmered.

Läs mer: Cementas ansökan för dålig – avvisas av Mark- och miljööverdomstolen 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.