måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Moderaterna kräver besked om gruvbrytning i Kallak

Publicerad: 26 november 2021, 10:21

Protester mot gruvbrytning i Kallak 2013.

Foto: TT

Moderaterna i riksdagen tycker att det är på tiden att regeringen ger besked om den långdragna beslutsprocessen kring gruvbrytning i Kallak i Jokkmokks kommun.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaMiljöpolitikGruvbrytningGruvor

JR


När tänker regeringen fatta beslut om gruvbrytning i Kallak. Den frågan ställer riksdagsledamoten Mattias Karlsson i Luleå (M) i en interpellation till näringsminister Ibrahim Baylan (S). Bakgrunden till frågan är den långdragna tillståndsprocess som tidigare uppmärksammats av konstitutionsutskottet KU som anser att den långa handläggningstiden inte är acceptabel. 

Redan 2010 började företaget Beowulf Mining provborrningar och provbrytningar i en järnmalmsfyndighet i Kallak som ligger mellan byarna Björkholmen och Randijaur i Jokkmokks kommun. 

”Beowulf lämnade först in sin ansökan om bearbetningskoncession för Kallakprojektet i april 2013. Sedan dess har ärendet skickats fram och tillbaka mellan Bergsstaten, Länsstyrelsen i Norrbotten, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet och regeringen. Frågan ligger nu sedan 2017 för andra gången hos regeringen för beslut”, skriver Mattias Karlsson i sin interpellation. 

Mattias Karlsson konstaterar vidare att regeringen skickade ett brev till Unesco för rekommendationer kring hur en järnmalmsgruva i Kallak skulle påverka Laponias status som världsarv. Den 18 december 2020 sade näringsministern i en interpellationsdebatt att regeringen kunde gå till beslut när de fått Unescos svar. Mattias Karlsson konstaterar vidare att Unesco lämnade sitt svar den 7 juni och att det därför nu borde vara dags för regeringen att meddela sitt beslut. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev