Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Moderaterna kräver besked om gruvbrytning i Kallak

Publicerad: 26 november 2021, 10:21

Protester mot gruvbrytning i Kallak 2013.

Foto: TT

Moderaterna i riksdagen tycker att det är på tiden att regeringen ger besked om den långdragna beslutsprocessen kring gruvbrytning i Kallak i Jokkmokks kommun.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaGruvor

När tänker regeringen fatta beslut om gruvbrytning i Kallak. Den frågan ställer riksdagsledamoten Mattias Karlsson i Luleå (M) i en interpellation till näringsminister Ibrahim Baylan (S). Bakgrunden till frågan är den långdragna tillståndsprocess som tidigare uppmärksammats av konstitutionsutskottet KU som anser att den långa handläggningstiden inte är acceptabel. 

Redan 2010 började företaget Beowulf Mining provborrningar och provbrytningar i en järnmalmsfyndighet i Kallak som ligger mellan byarna Björkholmen och Randijaur i Jokkmokks kommun. 

”Beowulf lämnade först in sin ansökan om bearbetningskoncession för Kallakprojektet i april 2013. Sedan dess har ärendet skickats fram och tillbaka mellan Bergsstaten, Länsstyrelsen i Norrbotten, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet och regeringen. Frågan ligger nu sedan 2017 för andra gången hos regeringen för beslut”, skriver Mattias Karlsson i sin interpellation. 

Mattias Karlsson konstaterar vidare att regeringen skickade ett brev till Unesco för rekommendationer kring hur en järnmalmsgruva i Kallak skulle påverka Laponias status som världsarv. Den 18 december 2020 sade näringsministern i en interpellationsdebatt att regeringen kunde gå till beslut när de fått Unescos svar. Mattias Karlsson konstaterar vidare att Unesco lämnade sitt svar den 7 juni och att det därför nu borde vara dags för regeringen att meddela sitt beslut. 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

ModeraternaGruvor

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.