måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Näringsministern: Vi följer utvecklingen kring Cementas ansökan noga

Publicerad: 4 augusti 2021, 09:39

Näringsminister Ibrahim Baylan (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen följer ärendet noga men kan inte uttala sig om de juridiska överväganden som ligger till grund för Mark och miljööverdomstolens beslut kring Cementas tillståndsansökan på Gotland. Det skriver näringsminister Ibrahim Baylan (S) i ett svar på en skriftlig riksdagsfråga. I dag är han kallad till näringsutskottet för att förklara hur regeringen tänker agera.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

JR


Ett stort antal skriftliga riksdagsfrågor har ställts till näringsminister Ibrahim Baylan (S) om konsekvenserna av Mark- och miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas tillståndsansökan till fortsatt och utökad täktverksamhet i Slite på Gotland. Och i dag är  Ibrahim Baylan kallad till riksdagens näringsutskott för att berätta vad regeringen gör för att hantera frågan. 

I ett svar på en skriftlig fråga ställd av riksdagsledamoten Larry Söder (KD) skriver näringsministern att regeringen inlett ett departementsövergripande arbete för att följa frågan och analysera de konsekvenser som bedöms kunna uppstå. Han skriver också att regeringen har ”löpande kontakt med företaget om hur situationen utvecklas.”

Ibrahim Baylan svarar vidare att regeringen tagit del av skrivelser både från Cementa och från näringslivet i form av Bygg- och anläggningsindustrin rörande de konsekvenser som företaget och näringsorganisationerna anser att en nedstängning av verksamheten på Gotland skulle kunna ge. 

Samtidigt skriver Ibrahim Baylan att regeringen inte kan uttala sig om de juridiska överväganden som ligger till grund för Mark och miljööverdomstolens beslut. Han skriver också att regeringen inte kan yttra sig om pågående mål i en domstolsprocess. Han påminner dock om att Mark- och miljööverdomstolen ännu inte prövat ansökan i sak.

Läs mer:
Moderat protest mot MÖD:s beslut kring Cementas produktion på Gotland
Cementas ansökan för dålig – avvisas av Mark- och miljööverdomstolen 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev