tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Nästan inga kommuner ställer cirkulära krav vid byggnationer

Publicerad: 13 maj 2022, 09:48

Cirkulärt byggande är en nödvändighet för att den stora mängden byggnationer runtom i Sverige ska bli hållbara.

Foto: Getty Images

Bara en bråkdel av kommunerna ställer krav på demonterbarhet vid ny- och ombyggnationer, enligt Aktuell Hållbarhets kartläggning.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Endast 13 procent av kommunerna ställer systematiska krav på demonterbarhet vid nybyggnad eller ombyggnad av kommunägda fastigheter för att underlätta återbruk av byggmaterial, enligt Aktuell Hållbarhets undersökning Miljöbästa kommun som genomförts under våren. Detta trots att cirkulärt byggande är en nödvändighet för att den stora mängden byggnationer runtom i Sverige ska bli hållbara. 

Frågan kom in i rankningen 2018. Sedan dess har det inte skett någon positiv utveckling. Av svaren framgår att det återstår många hinder för en storskalig och systematisk återanvändning av byggmaterial. Standarder som Sunda hus och Miljöbyggnad har vissa krav som tangerar detta, men för att demonterbarhet ska bli standard i hela byggsektorn krävs storskaliga systemlösningar och en marknad för allt som kan tas till vara. 

Det finns dock enskilda projekt i riktningen, bland annat kommuner som vid upphandlingar ställer krav om cirkulära flöden så långt det är möjligt. I Göteborgs stad håller en överenskommelse till exempel på att ta form mellan stadens fastighetsägare och privata fastighetsägare för att öka återbruk och cirkulärt byggande. Offentlig upphandling och samverkan ses som kraftfulla verktyg.

I Helsingborgs stad togs förra året beslut om att alla fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar för nybyggnationer och större ombyggnationer senast första kvartalet år 2022 ska kompletteras med en text om demonterbarhet. Exempel på produktgrupper som anses lämpliga att återbruka är: dörrpartier, belysningsarmatur, innerväggar inklusive glaspartier, galler och smide, undertak inklusive akustikplattor, tegel, VVS-produkter, beslag och dörrautomatik samt golv.

Resultat och vinnare i rankningen Miljöbästa kommun offentliggörs den 19 maj.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev