tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Naturskyddsföreningen anmäler Sverige för brister i skogslagstiftningen

Publicerad: 22 juni 2022, 09:42

Avverkning i svenska skogar

Foto: Janerik Henriksson/TT

Det finns omfattande brister i den svenska lagstiftningen gällande artskydd. Det menar Naturskyddsföreningen som nu anmäler Sverige till EU-kommissionen för att regelverket strider mot EU-rätten.

Ämnen i artikeln:

SkogEuSkyddad natur

TQ


Enligt Naturskyddsföreningen finns det omfattande brister i den svenska lagstiftningen när det gäller artskyddet och arters livsmiljöer i skogen. Tillståndet är allvarligt i det svenska skogslandskapet, och skogsbruket är en starkt bidragande orsak.

Skogen har den högsta andelen rödlistade arter av alla landskapstyper i Sverige.  Avverkningar har stor negativ påverkan på omkring 1400 arter, enligt Naturskyddsföreningen. Ända sedan 2014 säger föreningen sig ha påtalat hur fridlysta arter påverkas av skogsbruk i strid med EU-rätten. Naturskyddsföreningen lyfter nu fyra olika klagomål till EU-kommissionen:

Brister i systemet för skydd av arter, i Skogsstyrelsens föreskrifter om skydd för fåglar och andra skyddade arter, brister i hur avverkningar i och nära Natura 2000-områden granskas och brister i talerätten för miljöorganisationer. 

– För att Sverige ska leva upp till EU-domstolens krav om att skydda den biologiska mångfalden vid skogsbruk måste de svenska politikerna rigga ett system som också säkerställer detta i skogen. Mer och bättre kunskap om vilka arter och livsmiljöer som finns i skogen behövs. Kunskapen måste sedan användas för att utifrån ett landskapsperspektiv planera var och hur skogsbruk kan bedrivas. Kalhyggen kommer inte kunna fortsätta vara den dominerande formen av skogsbruk om vi ska nå våra och EU:s miljömål, säger Josia Hort, miljörättsjurist vid Naturskyddsföreningen, till Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev