söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Naturvårdsverket publicerar fem slutrapporter om hållbar konsumtion

Publicerad: 25 maj 2021, 09:53

Konsumtion har stor miljöpåverkan. Nu avslutas fem forskningsprojekt som studerat hur konsumtionen kan styras av politiska åtgärder. Foto: corradobarattaphotos

Nu kommer fem slutrapporter från forskning som studerat metoder för att minska miljöpåverkan från konsumtion.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

JR


Skatter kan vara ett effektivt sätt att minska miljöpåverkan från konsumtion. Det är ett av resultaten från Naturvårdsverkets forskningssatsning Styrmedel och konsumtion som nyligen avslutats. Nu presenteras fem slutrapporter som syftar till att stimulera hållbar produktion och konsumtion av varor. 

Det är i slutrapporten Effekter av klimatskatt på livsmedel som det konstateras att en klimatskatt på livsmedel skulle kunna minska växthusgasutsläppen från livsmedelskonsumtionen med 10 procent om året. Främst är det konsumtionen av animaliska produkter som pekas ut och i rapporten konstateras att cirka 90 procent av den identifierade utsläppsminskningen kan härledas till konsumtion av kött.  

”Det här är första gången det har räknats ordentligt på klimatskatt på livsmedel i Sverige, vad det skulle innebära, både i intäkter och i reduktion av växthusgasutsläpp. I projektet studeras dels skatt riktad mot enbart animalier, dels skatt som täcker alla livsmedel. Skatten är riktad mot konsumtionsledet. Detta är ett första steg för att få en bild av vad en sådan skatt skulle kunna innebära mer konkret”, säger Anita Lundström vid Resurseffektivitetsenheten på Naturvårdsverket i en kommentar.  

Ett annat forskningsprojekt som nu lämnar sin slutrapport heter Konsumtionsskatters roll i miljöpolitiken. Här har forskarna bland annat studerat flygskattens effekter i syfte att ta reda på när det kan vara motivera att rikta styrmedel mot konsumtion snarare än direkt mot förorenande utsläpp. 

Läs de fem slutrapporterna:

Effekter av en klimatskatt på livsmedel

Konsumtionsskatters roll i långsiktig miljöpolitik

Nudge för naturen – så fungerar det

Så främjar kommuner hållbar konsumtion

Styrmedel för livscykler 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev