måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

”Nu blir jag biologen på miljödepartementet”

Publicerad: 5 februari 2021, 10:26

Statsminister Stefan Löfven (S) presenterar Per Bolund som miljöminister och vice statsminister under en pressträff i Rosenbad om regeringsombildning. Foto: Anders Wiklund/TT

I dag fick fyra miljöpartister sina nya ministerportföljer i Stefan Löfvens regering. Ett av Miljöpartiets språkrör leder framöver miljödepartementet, det andra ska driva jämställdhets- och bostadspolitik som minister i arbetsmarknadsdepartementet.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

BA


I en mindre regeringsombildning stuvar statsminister Stefan Löfven (S) om. Han ger några av regeringens miljöpartister nya arbetsuppgifter och välkomnar två nya statsråd. Den tyngsta posten som klimat- och miljöminister samt vice statsminister går till Per Bolund (MP). 

– Övriga närvarande får ursäkta, men för mig finns det ingen viktigare uppgift och ingen uppgift som är mer motiverande. Det var miljöfrågorna som tog mig in politiken och det är dem jag brinner för. Hittills har jag varit biologen på finansdepartementet, nu är jag biologen på miljödepartementet, sade Per Bolund på dagens presskonferens. 

Han fortsatte med att betona att det inte fattas arbetsuppgifter och att det är bråttom. 

– Vi har en klimatkris och en naturkris, för mig är båda uppgifterna lika viktiga.  

Per Bolund tillhör i dag de mest erfarna aktiva politikerna i Miljöpartiet och har haft tunga politiska uppdrag i snart 20 år. Sedan 2006 har han med korta avbrott antingen suttit i riksdagen eller varit minister. I Löfvens regeringar har Per Bolund varit finansmarknadsminister, konsumentminister och bostadsminister.  Sedan maj 2019 är han ett av Miljöpartiets språkrör.

Det nyvalda språkröret i Miljöpartiet, Märta Stenevi, kliver in i regeringen med ansvar för en ny kombination av sakfrågor. Hon blir jämställdhets- och bostadsminister och får dessutom ansvar för stadsutveckling och kampen mot segregation. Den tidigare jämställdhetsministern Åsa Lindhagen blir ny finansmarknadsminister och Per Olsson Fridh blir minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev