onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Ny batterilagstiftning på agendan när EU:s miljöministrar möts

Publicerad: 10 juni 2021, 09:37

Klimatanpassning, ny batteriförordning och skyddet av pollinatörer är ämnen på agendan när EU:s miljöministrar möts på plats för första gången i år Foto: EU

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) är i dag i Luxemburg för årets första fysiska miljörådsmöte. Miljö- och klimatministrarna ska bland annat diskutera EU:s handlingsplan för nollutsläpp och förslaget om en ny batterilagstiftning för EU.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

BA


Under miljörådets möte i dag på plats i Luxemburg förväntas EU:s miljöministrar anta rådsslutsatser om den nya strategin för klimatanpassning som EU-kommissionen presenterade i februari 2021. Den har målsättnigna att EU år 2050 ska vara ett samhälle som är motståndskraftigt mot klimatförändringarna och helt anpassat till följderna av klimatförändringarna. 

På mötet kommer EU:s miljö- och klimatministrar även att diskutera EU:s handlingsplan för nollutsläpp till luft, vatten och mark. Handlingsplanen som antogs förra månaden innehåller bland annat en nollföroreningsvision för år 2050 och sex nollföroreningsmål för 2030. 

På dagens agenda finns också frågan om en ny batteriförordning som presenterades i december förra året. Det portugisiska ordförandeskapet ska på rådsmötet ge en lägesrapport om hur långt man kommit i förhandlingarna.

”Batterier är en förutsättning för elektrifieringen och för att nå klimatmålen. För att få en hållbar elektrifiering krävs dock att vi ställer krav på hur batterier framställs och hur de hanteras när de blivit avfall. Det krävs också att råmaterialen utvinns på ett hållbart sätt och att vi hushållar med våra resurser genom återanvändning och återvinning”, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP), i en kommentar inför mötet.

På rådsmötet kommer Sverige tillsammans med Luxemburg och Frankrike även att lyfta frågan om behovet att skydda pollinatörer, meddelar miljödepartementet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev