Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

”Ny lag ger negativa effekter för underhåll av skogsvägar”

Publicerad: 25 augusti 2021, 09:28

Många markägare vill lägg grus från egna täkter på sina vägar. Det kommer att bli dyrare och krångligare enligt nytt lagförslag.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ny lagstiftning kan göra det krångligare för markägare att lägga eget grus och bergskross på sina skogsvägar. Förändringen ifrågasätts i riksdagen av miljö och klimatskäl.


Ämnen i artikeln:

SkogPer Bolund

När markägare behöver förstärka sina smala skogsvägar med grus och bergkross hämtas i regel materialet från så kallad husbehovstäkt. Detta är en täkt för det grus och bergkross som används inom den egna fastigheten för dess eget behov. Den verksamheten hotas enligt riksdagsledamoten John Widegren (M), som i en riksdagsfråga till miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) ifrågasätter förslagna lagändringar på området.

I dag är husbehovstäkterna tillståndsfria. När markägaren planerar att ta grus för husbehov på egen mark krävs enbart samråd med ansvarig myndighet, vilket framkommer i miljöbalken. Täkten får med andra ord påbörjas utan förprövning. Detta upp till 10 000 ton – därefter krävs en formell anmälan.

I en promemoria föreslår regeringen nu att den tidigare gränsen för anmälan om 10 000 ton helt ska tas bort. I sin fråga hänvisar John Widegren till beräkningar framtagna av forskningsinstitutet Skogforsk som visar att det kostar mellan 13 000 och 30 000 kronor att ta fram underlag till en sådan anmälan. 

”Den direkta effekten – kopplat till kostnaden – blir att markägaren i högre grad kommer ersätta materialet från husbehovstäkter med inköpt material. Detta leder till längre transporter med högre utsläpp som följd. Därtill kan räknas de långa handläggningstiderna kopplat till anmälningsprocessen, vilket skulle leda till en minskad omfattning på vägbyggnation och underhåll”, skriver John Widegren, som vill veta om miljö- och klimatminister Per Bolund tänker agerar så att de negativa effekter som lyfts fram i riksdagsfrågan inte ska uppstå. 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

SkogPer Bolund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.