Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Ny regering klar – presenterade flera förändringar på miljö-, klimat- och energiområdet

Publicerad: 14 oktober 2022, 09:20

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna bildar ny regering, och det kommer ske i nära samarbete med Sverigedemokraterna.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det finns en överenskommelse i regeringsfrågan, det meddelade i dag partiledarna för M, KD, L och SD på en gemensam pressträff i riksdagen.

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikEnergi och MiljöVeckobrev

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Ebba Busch (KD) var den som i dag fick redogöra för de viktigaste delarna av den nya regeringens politik på miljö-, klimat- och energiområdet:

– Vi ska uppfylla vår del av Parisavtalet, och vi ska göra det utan att slå sönder svenska företag och svenska familjers ekonomier. Då är målet framåt elektrifiering och vägen dit stavas kärnkraft. Därför återför vi Sverige till den kärnkraftsvänliga energipolitik som historiskt gett oss Europas renaste och billigaste el, säger hon på pressträffen.

Både samarbetsformerna och sakpolitiken för en ny regering är nu färdigförhandlade, det meddelade de fyra partiledarna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) och Jimmie Åkesson (SD) i dag på den gemensamma pressträffen. 

Vad gäller planerna på ny kärnkraft ska detta ske genom två parallella spår. Dels ska den långsiktiga inriktningen för den övergripande energipolitiken ändras från 100 procent förnybart till 100 procent fossilfritt. Dels ska det statliga energibolaget Vattenfall få i uppdrag att påbörja planering och upphandling av ny kärnkraft. 

– Nya reaktorer kommer att byggas i Sverige, säger Ebba Busch på pressträffen.  

Andra nyheter som presenterades var att vattenkraftens omprövning ska pausas, att avfallsförbränningsskatt och CO2-skatt på kraftvärmeproduktion kommer att ses över, att tiderna för miljötillståndsprocsesser ska kortas, samt att det ska satsas på energieffektiviseringar, laddinfrastruktur och koldioxidinfångning. Dessutom kommer biståndet att förändras i grunden genom att enprocentsmålet ska avskaffas, och svensk invandrings- och integrationspolitik kommer att stramas åt rejält.

Vad gäller själva regeringsfrågan blir det Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som bildar ny regering, och det kommer ske i nära samarbete med Sverigedemokraterna.

Avtalet mellan partierna, som går under namnet Tidöavtalet, kan läsas här 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev