måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Per Bolund slutar som språkrör i höst

Publicerad: 15 juni 2023, 09:51

Per Bolund tänker inte ställa upp som språkrör vid MP:s konferens i höst.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Per Bolund ställer inte upp för omval som språkrör vid Miljöpartiets kongress i höst. Han berättar för Dagens Nyheter att han tycker att partiet missat att föra fram rättviseaspekten inför omställningen.

Ämnen i artikeln:

Per BolundMiljöpartietKlimatpolitik

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Efter att ha varit språkrör sedan 2019, har Per Bolund beslutat att låta någon annan ta över. På Miljöpartiets hemsida förklarar han sitt beslut så här: ”Det är rätt tid för mig att kliva av vid kongressen i höst och det är rätt tid för ett nytt språkrör att ta vid med sikte mot valet 2026. Jag har gett allt i många år och det är dags för mig att lämna över stafettpinnen. Det har inte varit ett enkelt beslut, men jag är helt trygg med att det är rätt, både för mig och för partiet.”

I en intervju i Dagens Nyheter förklarar han beslutet ytterligare och berättar han att partiet varit för dåligt att försvara sig från orättvisa beskrivningar, som att partiet vill försvåra människors vardag och anklagelser om att det blivit för dyrt att tanka:

”Vi har gett våra motståndare lite för enkel väg att klistra på oss en massa uppfattningar och negativa saker”, säger han.

Han anser att partiet missat att föra fram sin politik för en rättvis omställning, som inte ska leda till alltför stor belastning för många människor: ”Vi lyckades inte visa att det finns en rättviseaspekt i klimatomställningen. Att man kan göra den på ett sätt som gör att människor som som har det tufft också får en chans att vara med”.

På frågan hur partiet kan få så få röster vid höstens val och även tidigare att de är nära spärren för riksdagen, när Greta Thunberg lyckades skapa en global rörelse kring klimatfrågan svarar han så här: ”Hon gick inte in i politiken. Det kanske är lättare om man bara pekar på bristerna och inte behöver ha hela agendan för vad som behöver göras.”

Bolund har genom åren varit flitigt förekommande på Aktuell Hållbarhets lista över de mäktigaste inom hållbarhet och han var även med på den senaste listan.

Om Per Bolund i Aktuell Hållbarhet

Kriminalitet viktigare än klimat när partiledarna talar i Järva

De är Sveriges mäktigaste politiker inom hållbarhet

Därför hade Per Bolund med sig ett ”klimatkontrakt” till riksdagen

Per Bolund om klimatmissen i M-SD-KD-budgeten: ”Provocerande”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev