måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Rapport: Krafttag krävs för en mer hållbar konsumtion

Publicerad: 18 februari 2022, 10:20

Styrmedel behövs för att nå mer hållbara konsumtionsmönster, enligt rapporten. Foto: Nuthawut Somsuk

Politiska styrmedel krävs för att uppnå hållbara konsumtionsmönster, enligt en ny forskningsrapport. Bland annat föreslås krav på reparerbarhet och förbud mot planerat åldrande.

Ämnen i artikeln:

SverigeMiljöpolitikKonsumtion

KT


Det krävs politiska krafttag för att nå mer hållbara konsumtionsmönster och främja en cirkulär ekonomi, enligt en ny rapport från forskningsprogrammen Mistra Sustainable Consumption och Mistra REES.

I rapporten identifieras och analyseras olika initiativ från andra europeiska länder. På detta följer en diskussion och rekommendationer för hur liknande styrmedel kan införas i Sverige. 

Bland annat lyfts en idé med reparationscheckar som har införts i Wien i Österrike. Även ett system som Frankrike införde förra året med obligatorisk information om produkters reparerbarhet diskuteras.

Fem olika styrmedel föreslås: reparationscheckar och reparationsfonder, information om livslängd och reparerbarhet för produkter, minimikrav på produkters reparerbarhet, förbud mot kassering av oanvända produkter och förbud mot planerat åldrande.

Nuvarande system är ohållbart - vi kan inte ha produkter som håller så kort tid och inte ens används hela den tid de håller, menar Carl Dalhammar, docent vid Internationella miljöinstitutet vid Lunds universitet och huvudförfattare till rapporten.

– Vi har inte råd med detta, dels för miljöns skull men också för att jordens resurser inte kommer att räcka till alla människor, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Rapporten riktar sig framför allt till personer som jobbar med styrmedel på myndigheter och i regeringskansliet samt till politiker. Styrmedlen som föreslås är tänkta att komplettera de EU-krav som väntas komma inom ramen för det så kallade ekodesigndirektivet i slutet av mars.

Läs hela rapporten här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev