Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Regeringen lanserar strategi för en hållbar turism

Publicerad: 19 oktober 2021, 08:52

Framsidan till den nya strategin för en hållbar turism.

Foto: Skärmdump

Besöksnäringen måste minska sitt negativa klimatavtryck och bidra till de globala hållbarhetsmålen. Det framgår av regeringens nya strategi för en hållbar turism.

Ämnen i artikeln:

RegeringenSverigeGlobala hållbarhetsmålen

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I går presenterade regeringen en strategi för en hållbar turism och växande besöksnäring i Sverige. Två delar i strategin handlar om turismens och besöksnäringens omställning till en mer hållbara verksamhet.

Strategin radar upp punkter som regeringen hoppas ska känneteckna besöksnäringen om tio år. Det handlar framför allt om mjuka mål som att besöksnäringen aktivt deltar i den gröna omställningen, att branschen jobbar strategiskt med cirkulära affärsmodeller och smart resursutnyttjande, att besökare enkelt kan göra hållbara val samt att branschen kännetecknas av hållbara och innovativa produkter.

Bland de mer konkreta målen är att branschens utsläpp om tio år minskar i linje med Sveriges klimatmål, och att dessa utsläppsminskningar även inkluderar resor till och från besöket. ”De negativa klimatavtrycken som turismen för med sig måste närma sig noll”, står det i strategin, som också varnar för överturism som är problem på vissa ställen i andra länder. Regeringen är också väldigt tydlig med att besöksnäringen ska vara med och bidra till uppfyllande av de globala målen för hållbar utveckling.

Rent generellt skisserar strategin upp nuläget för besöksnäringen, vilka typer av aktörer som finns och identifierar ett antal områden som kräver samarbete och utredning för att ta fram planeringsunderlag och riskanalyser.

Läs regeringens strategi 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev