Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Regeringen skrotar klimatbonus för bilar – presenterar budgeten

Publicerad: 8 november 2022, 07:08

Finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Foto: Maja Suslin/TT

Regeringen avskaffar klimatbonusen vid nybilsköp. Och de gör det omedelbart.

Ämnen i artikeln:

Politik

EV


 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Från och med i morgon, 9 november, skrotar regeringen klimatbonusen vid nybilsköp. Det meddelade regeringen som en del av innehållet i budgeten som släpps nu på tisdagsmorgonen.

”Klimatbonusbilar utgör i dag omkring hälften av nybilsförsäljningen av personbilar och finns i de flesta prisklasser. Kostnaden för att äga och köra en klimatbonusbil börjar även vara jämförbar med kostnaden för att äga och köra en bensin- eller dieselbil. Ett statligt marknadsintroduktionsstöd är därför inte längre motiverat”, skriver regeringen i sitt pressmeddelande.

Systemet har bestått av två delar, både en bonus för vissa bilar och en straffsats för bensin- och dieselbilar. Straffskatten ska dock bli kvar.

”Malusen behålls oförändrad och bidrar fortsatt till styrning mot elbilar”, skriver Niki Westerberg, pressekreterare på näringsdepartementet i en kommentar till nyhetsbyrån TT.

– Det har blivit enormt kostsamt. Det skjuts alltid till mer pengar än tänkt, säger Elisabeth Svantesson om skrotandet av bonussystemet.

– Det är fullt rimligt att kapa den här bonusen. Sverige har ett svårt läge, vi måste prioritera det som är viktigt, säger Svantesson på pressträffen.

Hela regeringens budget för 2023 presenteras på tisdagsmorgonen.

Texten uppdateras.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev