Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Regeringen: Vår politik ökar utsläppen

Publicerad: 8 november 2022, 13:52

Utsläppen i närtid kommer att öka med den politik som föreslås i budgeten för 2023. Det står att läsa svart på vitt i den klimatredovisning som finns bifogad till budgetpropositionen.

Ämnen i artikeln:

PolitikUtsläppToppnyheter onsdag

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Regeringen har inte sänkt ambitionerna när det gäller utsläppsminskningar – det har varit budskapet från Sveriges nya miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) sedan hon tillträdde.

”Vår ambition är att bygga en långsiktig politik, en robust klimatpolitik som är hållbar över tid. Inte en politik som bara fungerar när vi har en stark ekonomi och inte har krig i vårt närområde”, sa Romina Pourmokhtari, i SVT:s Agenda i söndags.

I regeringens klimatredovisning slår de själva fast att den nya klimatpolitiken kommer att bidra till ökade utsläpp i närtid.

”Till följd av de åtgärder som föreslås eller aviseras i denna budgetproposition för 2023, förväntas utsläppen öka i närtid jämfört med beslutsscenariot. Det beror framför allt på effekten av att regeringen kommer att föreslå att reduktionsplikten sänks till EU:s lägstanivå den 1 januari 2024, vilket gäller under mandatperioden”, står det att läsa i klimatredovisningen som finns bifogad till budgetpropositionen.

Ur regeringens Klimatredovisning.

Foto: Screenshot

Beslutsscenariot för utsläpp bygger på politiska beslut fram till 1 juli 2022 och deras påverkan.

I klimatredovisningen slås också fast att näringslivet kan bidra med större utsläppsminskningar än vad som går att få fram enligt metoderna som använts, men att det då också kräver beslut och stöd från politikerna.

”Allt eftersom industriernas planer utvecklas och konkretiseras med investeringsbeslut, kommer planernas utsläppsminskningar att ingå i scenarierna. Genomförandet av dessa kräver att politiken skapar förutsättningar t.ex. genom effektiva tillståndsprocesser och god tillgång på leveranssäker el till ett konkurrenskraftigt pris.”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev