lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Rekordstora svenska miljösubventioner under 2021

Publicerad: 14 juni 2022, 10:01

Naturresursrelaterade och Utsläppsreducerande subventioner är de som utgör den största delen av de utbetalda miljösubventionerna förra året.

Foto: Getty Images

Ny officiell statistik visar rekordstora summor när det gäller utbetalda miljösubventioner i Sverige under förra året. Här är de som fått mest och de som fått lika mycket som förut.

Ämnen i artikeln:

KlimatklivetMiljöpolitikKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppJordbruk

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Sveriges statistikmyndighet SCB redovisar i dag de totala svenska miljösubventionerna för förra året och de är till summan större än någonsin: 19,2 miljarder kronor, en ökning med 40 procent från föregående år. Subventionerna delas in i fyra områden: utsläppsreducerande subventioner, energirelaterade subventioner, miljörelaterat bistånd samt naturresursrelaterade subventioner.

Tydligast är ökningen för de utsläppsreducerande subventionerna som bland annat inkluderar bonus malus-systemet och Klimatklivet. Där har det skett en fördubbling av de utdelade subventionerna. Den näst största subventionstypen är de naturresursrelaterade, som innefattar olika miljöersättningar till jordbruket. Här är ökningen liten jämfört med föregående år, men den totala summan har aldrig varit så stor.

När det gäller mottagarna av subventioner har tre av de fyra kategorierna aldrig fått så mycket pengar. Företag, offentlig sektor och hushåll/icke-vinstfrivande organisationer har alla haft ett rekordår när det gäller mottagande av subventioner. 

För internationellt miljö- och klimatbistånd däremot rör det sig om ungefär 2 miljarder kronor, vilket varit fallet under de senaste fyra åren och även ett decennium tillbaka i tiden.

De största relativa vinnarna har varit hushållen som fått 71 procent mer subventioner i år än förra året, ungefär 6,5 miljarder kronor. Fortfarande är det dock företagen som får mest subventioner, en bra bit över sju miljarder kronor.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev