tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Riksdagens skogsbeslut får blandat mottagande

Publicerad: 31 mars 2022, 09:59

Riksdagens beslut på onsdagen är en skymf mot den skogsekologiska forskningen, enligt Skydda skogen.

Foto: TT

Sverige har fått en ny inriktning för skogen där skyddet ska baseras på frivillighet. 25 000 hektar ska överföras från Sveaskog till staten för markbyte med privata skogsägare.

Ämnen i artikeln:

SkogLrf

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


25 000 hektar av Sveaskogs icke-skyddsvärda marker ska överföras till staten för att kunna nyttjas för markbyte med privata markägare, enligt ett riksdagsbeslut på onsdagen. Syftet är enligt regeringen att stärka ägande- och brukanderätten och kunna erbjuda skogsägare alternativ när värdefull skog ska skyddas.

Beslutet får svidande kritik från miljörörelsen, bland annat från organisationen Skydda skogen som menar att det är ett gigantiskt misslyckande för de politiska företrädarna. Att endast 25 000 hektar mark ska överföras till staten är en skymf mot skogsutredningen och den skogsekologiska forskningen, menar organisationen.

”Skogsutredningen pekade på möjligheter att lösa delar av de långvariga konflikter som finns gällande skogens nyttjande. /.../ Utarmningen av det svenska skogsekosystemet tillåts fortsätta, det är internationellt sett skamligt”, säger Ulf von Sydow, talesperson för Skydda skogen, i en kommentar.

Hos LRF Skogsägarna är tongångarna de motsatta. Dess ordförande Paul Christensson lyfter upp faktumet att en motion om frivilligt skydd av skogen till LRF:s riksförbundsstämma 2017 nu blivit regeringens politik och svensk lag. 

”Vi välkomnar riksdagens beslut om att utöka möjligheterna till ersättningsmark. Det innebär en mer långsiktig lösning för exempelvis skogsägare som äger fjällnära skog som inte har fått tillstånd att avverka”, säger Paul Christensson, ordförande i LRF Skogsägarna, i en kommentar.

Läs beslutet här 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev