måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

S-reformisterna: Så blir Sverige klimatneutralt 2035

Publicerad: 23 mars 2021, 10:42

Staten måste skaffa fram mer finansiering för att matcha näringslivets satsningar menar S-reformisterna.

Foto: Getty

En grön ny giv för Sverige. Det presenterar den socialdemokratiska föreningen Reformisterna i dag.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Den socialdemokratiska föreningen Reformisterna publicerar i dag rapporten ”En grön ny giv för Sverige”. Rapporten sägs vara det första klimatpolitiska paketet som stakar ut vägen till ett klimatneutralt Sverige år 2035 på ett sätt som är både heltäckande och finansierat.

– I dagens politik finns det inte en tydlig statlig plan för klimatomställningen, säger Annie Ross, medförfattare till rapporten, till Aktuell Hållbarhet.

Enligt henne satsar näringslivet nu stort på att ställa om, bland annat i Hybrit-projektet och Northvolts batterifabrik. Men för att planerna ska kunna förverkligas behöver staten matcha satsningarna med en tydlig plan för att bygga ut och stärka elnätet, öka produktionen av grön el samt öka tillgången på arbetskraft och långsiktigt kapital.

– Det finns inte i den utsträckning som behövs för att möjliggöra de här industriplanerna, säger Annie Ross.

Dagens politik är enligt henne otilltäcklig eftersom den hittills endast åstadkommit en utsläppsminskning med cirka 1,5 procent per år istället för nödvändiga 10–16 procent.

– Vi behöver tiofaldiga omställningstakten. Det är mycket är bra med den nuvarande politiken men den behöver skärpas upp och bli mer strategisk och storskalig, säger Annie Ross.

I rapporten presenteras 73 reformförslag, som bland annat ska ge en mer utjämnande grön skattepolitik och stärka de sociala skyddsnäten för att göra omställningen tryggare. Det handlar sammantaget om en statlig satsning på 60–75 miljarder kronor per år som enligt S-reformisterna skulle bespara samhället minst 3000 miljarder kronor.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev