Miljöpolitik
Så kan EU:s handel bidra till en mer hållbar värld
Publicerad: 7 februari 2020, 09:34
Ämnen i artikeln:
MiljöpolitikFör att förverkliga de ambitiösa målen i EU:s gröna giv kommer det att krävas uppgraderingar av miljö- och hållbarhetskraven i EU:s handelsavtal. Det konstaterar den Brysselbaserade tankesmedjan The Institute for European Environmental Policy, IEEP, i en ny rapport.
EU har världens största handelsblock som har handelsavtal med 80 länder, och som hanterar 16 procent av världens import och export.
”Därmed har EU en betydande inverkan på tredjeländer genom handel, inklusive hur internationell handel bedrivs och hur miljöaspekter och bredare hållbarhetsrelaterade utmaningar hanteras i världen”, konstaterar IEEP.
Enligt IEEP är handeln ett viktigt medel för att stödja utvecklingsländer i deras strävan att uppnå 2030-målen för hållbar utveckling. Samtidigt innebär denna handel att EU exponeras för ohållbar användning av naturresurser, föroreningar och koldioxidutsläpp, som påverkar människors hälsa, miljö och ekosystem.
IEEP lyfter också frågor kopplade till export av riskavfall för undermånlig återvinning till tredjeländer.
Sammantaget finns det enligt IEEP ett akut behov av att hitta sätt att göra EU:s handel och dess effekter på globala värdekedjor mer hållbara.
”EU:s handel är inte i närheten av att lämna ett positivt netto av hållbar utveckling till världen. EU måste börja använda sin handelspolitik och andra tillgängliga verktyg för hållbarhet på ett mycket mer effektivt sätt om ambitionerna i den gröna given ska kunna förverkligas”, säger Marianne Kettunen, IEEP:s programchef för globala utmaningar, i en kommentar.
Läs IEEP:s rapport om EU:s handel och hållbarhet