Miljöpolitik
Så lyckas du med politisk påverkan i Bryssel
Arbete med politisk påverkan i EU är ett tekniskt arbete. För att lyckas i Bryssel är det viktigt att vara transparent med sin närvaro och hålla koll på lagstiftningsprocesserna.
Publicerad: 6 oktober 2020, 08:05
Ämnen i artikeln:
MiljöpolitikPernilla Halldin, chef för public affairs och hållbarhet på H&M Group, Kristina Lindahl von Sydow, vd på Rud Pedersen, och Åsa Pettersson, chef för public affairs och hållbarhet på Scania. Foto: Press
1. Sätt agendan och var transparent med din närvaro
Att skriva in sig i EU:s transparensregister och vara öppen med vilka intressen man företräder är viktigt för att stärka profilen i Bryssel.
– Finns man i Bryssel behöver man vara transparent med vilka man träffar och vad man vill påverka, säger Åsa Pettersson, chef för public affairs och hållbarhet på Scania.
Genom registreringen förbinder sig företaget att följa transparensregistrets uppförandekod. Det finns också flera incitament att skriva in sig i registret. Exempelvis är det en förutsättning för att få träffa beslutsfattare på hög nivå som kommissionärer, kanslipersonal och generaldirektörer. Det är också nödvändigt för att få delta som talare vid offentliga utfrågningar i parlamentets utskott.
Vid registreringen behöver man skriva vad företaget har för intresseområden och vilka frågor man vill driva. Att ha en tydlig bild av vad företaget önskar att påverka är också viktigt för att lyckas i påverkansarbetet.
– Först och främst behöver du veta vad ditt företag står för och vad ni vill uppnå. Därför är det viktigt att ha en fastslagen agenda så ni vet vilka frågor som ska drivas, säger Pernilla Halldin, chef för public affairs och hållbarhet på H&M Group.
2. Lär dig hur lagstiftningsprocessen i Bryssel fungerar
Arbete med politisk påverkan i Bryssel är ett tekniskt arbete och därför är det viktigt att sätta sig in i hur lagstiftningsprocessen fungerar.
– Det gäller att förstå vart lagstiftningen produceras. Det är ett tekniskt arbete i sig att förstå hur EU:s långsiktiga policy-utveckling fungerar, vilka förslag som kommer, hur de ska utformas och så vidare, säger Åsa Pettersson.
Det är viktigt att hålla koll på var den relevanta frågan ligger i lagstiftningsprocessen.
– Kommissionen tar fram förslagen, då är det viktigt att prata med dem i ett tidigt skede. När frågan ligger hos parlamentet kan det komma ändringsförslag, och då kan det vara bra att prata med den rapportör som är relevant, säger Åsa Pettersson.
Generellt sett är det viktigt att vara involverad tidigt i lagstiftningsprocessen när kommissionen arbetar med frågan.
– Glöm inte bort de opolitiska tjänstemännen i kommissionen och att prata med dem i det tidiga skedet. Det är då ramarna sätts. Det är mycket svårare att få in det när det är förhandlingar inom parlamentet och mellan parlamentet och ministerrådet, säger Kristina Lindahl von Sydow, vd på Rud Pedersen.
Hon påpekar att tjänstemännen inom kommissionen ofta sitter med väldigt avgränsade frågor och att de brukar vara tekniskt kompetenta inom sina områden. Om man är väl förberedd och har bra argument brukar det inte vare några större problem att få till en dialog med tjänstemännen.
3. Identifiera och håll koll på dina samarbetspartners
Att driva frågor tillsammans med partners och genom branschorganisationer kan öka möjligheten att få gehör för sina intressen. Men det kan också finnas en risk att arbeta med andra organisationer som är viktig att ha i beaktning.
– Vi har resonerat lite med att vi ska vara selektiva med vad vi lånar vårt namn till för vi måste kunna stå till hundra procent för vad vi gör. Med det sagt är det klart att det finns fördelar att när man tillsammans med företag som har en liknande inställning att vara med i en sån sammanslutning, säger Jesper Wigardt på Northvolt.
Om man arbetar med påverkan genom en organisation är det klokt att hålla koll på vilka frågor de driver. Större intresseorganisationer kan vara mer komplexa vilket gör det svårare att hålla koll. I vissa fall kan det vara en god idé att identifiera mer specifika organisationer eller sammanslutningar att arbeta med.
– Om man vill driva frågor som är väldigt branschspecifika är det kanske lättare att ta det genom en sektorsspecifik eller till och med delbransch-organisation, säger Kristina Lindahl von Sydow.