Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Så tycker miljörörelsen och näringslivet om Sveriges nya miljöminister

Publicerad: 30 november 2021, 10:46

Sveriges nya miljö- och klimatminister, Annika Strandhäll (S), får en kram efter att statsministern läst upp sin regeringsförklaring i riksdagen på tisdagen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Magdalena Andersson tillsatte i dag en ny klimatminister och en ny energiminister. Naturskyddsföreningen och Svenskt Näringslivet kommenterar tillsättningar.

Ämnen i artikeln:

MiljöpolitikNaturskyddsföreningenSvenskt Näringsliv

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Annika Strandhäll blir Sveriges nya klimat- och miljöminister, det meddelade landets nya statsminister Magdalena Anderson på tisdagsförmiddagen. Annika Strandhäll har tidigare varit socialförsäkringsminister och socialminister och är riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. 

– Annika Strandhall är en kompetent politiker men har inte alls tidigare profilerat sig inom miljöområdet. Nu är det viktigt att hon fokuserar på hanteringen av miljötillstånd och den osäkerhet och långsamhet som råder där. Vi behöver en konstruktiv miljö- och energipolitik som tar bort de låsningar som hindrat näringslivets omställningsarbete, säger Lina Håkansdotter, avdelningschef Hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, till Aktuell Hållbarhet. 

Lina Håkansdotter säger att valet av Khashayar Farmanbar (S) som energiminister var oväntat men att hans bakgrund som ingenjör kan vara positivt. 

– Elsystemet är i akut kris. Han får ett otroligt viktigt uppdrag. 

Johanna Sandahl ordförande för Naturskyddsföreningen, ser positivt på Annika Strandhälls erfarenhet av sociala frågor.

– Vi hoppas att Annika Strandhäll med sin långa erfarenhet i politiken lyckas ta ett helhetsgrepp om både klimatkrisen och krisen för biologisk mångfald. Hennes bakgrund inom de sociala frågorna är sannolikt bra med tanke på Magdalena Anderssons fokus på en grön industriell revolution. Förhoppningsvis kan den nya regeringen leverera en bred klimatpolitik som också täcker behovet av en rättvis omställning, säger Johanna Sandahl till Aktuell Hållbarhet. 

Johanna Sandahl ser också positivt på att Matilda Ernkrans (S) med sin långa miljöerfarenhet blir ny biståndsminister.

Här är de nya ministrarna 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev