fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Så vill Naturskyddsföreningen öka det lokala engagemanget

Publicerad: 9 juni 2021, 08:59

Svenska Naturskyddsföreningen leds av Johanna Sandahl som är ordföranden och Karin Lexén som är generalsekreterare. Förra veckan hade föreningen digital riksstämma. Foto: SNF

Naturskyddsföreningen ska förstärka sina regionala kanslier och stärka det lokala engagemanget och påverkansarbetet i hela landet. Det var ett av många beslut som klubbades igenom på riksstämman 2021.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

BA


För att möta upp ett växande engagemang för miljö- och klimatfrågor beslutade Naturskyddsföreningens medlemmar på den digitala riksstämman i förra veckan att öka stödet till det regionala och lokala arbetet. Beslutet innebär att föreningens regionala kanslier kommer att förstärkas redan från 2022, för att stötta de lokala kretsarna och länsförbunden i att mobilisera medlemmar och påverka lokalt. Från 2023 kommer stödet öka ytterligare.

”Vi vill bli ännu synligare, starkare och mer inflytelserika på den lokala nivån. Hela Sverige måste ställa om och då är det viktigt att vi som folkrörelse kan fånga upp det stora intresset för naturen, miljön och klimatet. Att förstärka föreningens regionala kanslier är efterlängtat i vår rörelse”, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen ordförande, i en kommentar till beslutet. 

Under den digitala riksstämman hanterades totalt drygt 700 förslag och 250 omröstningar. Andra förslag som röstades igenom handlade om att utreda storföretagens skatterabatt på el, att kalhyggen ska fasas ut, att öka konsumtionen och produktionen av ekologiska livsmedel samt att starta ett nätverk för hållbar stadsutveckling. Riksstämman beslutade också att fossila bränslen måste förbjudas i Sverige senast 2030.

”Vi måste ha ett fossilförbud till 2030. Regeringens besked om en utfasning till 2040 är långt ifrån tillräckligt – då når vi inte Parisavtalet”, säger Johanna Sandahl.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev