fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Sametinget in i Miljömålsrådet: ”Det är på tiden”

Publicerad: 11 februari 2022, 10:08

Lars-Ove Sjajn på Sametinget, som har myndighetsansvar för renskötsel och samisk kultur. Foto: Marcus Bäckström / 3DFOTO.SE

Exploatering är något som måste diskuteras i samband med miljömålen. Det anser Lars-Ove Sjajn på Sametinget, som har myndighetsansvar för renskötsel och samisk kultur och som nu släpps in i Miljömålsrådet tillsammans med övriga miljömålsmyndigheter.

Ämnen i artikeln:

Skyddad naturMiljöpolitik

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Regeringen förlänger Miljömålsrådets uppdrag med ytterligare fyra år och beslutar samtidigt att Sametinget ska ingå i rådet.

– Vi har försökt att komma med i Miljömålsrådet i sex års tid nu, så det är väl på tiden att vi också blir ledamöter tillsammans med 17 andra myndigheter, säger Lars-Ove Sjajn, avdelningschef för rennäring, miljö och samhälle på Sametinget, till Aktuell Hållbarhet.

Sametinget har myndighetsansvar för renskötsel och samisk kultur och enligt Lars-Ove Sjajn kan Sametinget bidra med mycket i processen för att uppnå miljömålen med stöd utifrån sina expertområden, särskilt när det gäller miljömålet ”storslagen fjällmiljö”.

Kommer ni ta med er den pågående gruvdiskussionen in i arbetet?

– Ja, exploateringar är definitivt något man måste diskutera i samband med miljömålen. Det finns vissa målkonflikter, självklart, säger Lars-Ove Sjajn.

I samband med att Miljömålsrådets uppdrag förlängs har regeringen också beslutat att ge den nuvarande ordföranden Göran Enander ett förlängt mandat. Regeringen har också utsett landshövdingen i Gävleborgs län, Per Bill, till representant för länsstyrelserna i rådet.

Miljömålsrådet kommer nu finnas kvar minst till och med den 6 maj 2026.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev