fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Skeptiker varnar för ohållbara återstartsplaner

Publicerad: 3 juni 2021, 09:44

Tysklands finansminister Olaf Scholz och Frankrikes finansminister Bruno Le Maire presenterade i slutet av april sina respektive länders återhämtningsplaner när de skickades till EU. Foto: Hannibal Hanschke/ TT

Många länder har hyllats för sina gröna återstartsplaner. Nu har planerna granskats i sömmarna och därmed växer kritiken.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

JR


Länder som Frankrike, Tyskland och Irland har de senaste veckorna applåderats för sina gröna återstartsplaner som de skickat in till EU för att erhålla de miljardstöd som unionen delar ut till medlemsstaterna. Nu riktar dock partigruppen De Gröna i EU-parlamentet skarp kritik mot flera av de återstartsplaner som medlemsländerna skickat in. 

I ett brev till EU-kommissionen varnar De Gröna för att flera av de projekt som medlemsländerna presenterat i åtgärdsplanerna kan påverka den gröna omställningen på ett negativt sätt. Bland annat nämns i brevet satsningar på industriella bevattningssystem, byggprojekt och trädplanteringar som hotar biologisk mångfald och stora satsningar på att ersätta kolkraft med fossilgas. 

I brevet skriver partigruppen att den är ”ytterst tveksam” till att medlemsstaternas återhämtningsplaner lever upp till det kommande taxonomikravet ”gör ingen betydande skada” eller på kravet att 37 procent av pengarna ska gå till gröna projekt. 

De Gröna är i brevet också oroliga för att kommissionen inte kommer att vara hårda kring de miljökrav som faktiskt ställts utbetalningarna. Här nämns Tjeckiens, Polens och Italiens förslag som innehåller stora satsningar på fossilgas, något som inte lever upp till de krav som formulerats kring återstartsstöden. Också Tysklands och Frankrikes planer på att använda de gröna pengarna till subventionering av hybridbilar ifrågasätts.

Läs De Grönas brev till EU-kommissionen 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev