onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Skogsstyrelsen: Krävs mer för att nå miljömålen i skogen

Publicerad: 1 april 2022, 09:50

Förstärkta åtgärder behövs för att minska fragmentiseringen i skogslandskapet och bevara livsmiljöer för hotade arter, enligt Skogsstyrelsen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åtgärderna för att bevara och utveckla livsmiljöer för hotade arter är inte tillräckliga för att nå miljömålen i skogen. Det slår nu Skogsstyrelsen fast.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Slutsatsen drar myndigheten i den årliga uppföljningen av miljökvalitetsmålet Levande skogar. Samtidigt som det pågår många åtgärder inom skogssektorn för att förbättra tillståndet konstaterar Skogsstyrelsen att flera av insatserna kräver tid för att uppnå effekt. 

”Vi behöver förstärka de åtgärder som minskar fragmenteringen i skogslandskapet och bevarar livsmiljöerna för hotade och känsliga arter”, säger Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen, i en kommentar. 

Myndighetens helhetsbedömning är att trenden är negativ för utvecklingen i skogsmiljön. De insatser som skogsbruket och myndigheter gör behöver förbättras, enligt Skogsstyrelsen som nämner tre områden specifikt. Det handlar om skyddet av skogar med höga naturvärden, att öka användningen av hyggesfria metoder och stärka grön infrastruktur. 

Under hösten kommer Skogsstyrelsen att presentera ny fördjupad utvärdering av miljömålet Levande skogar, vilket senast gjordes år 2019, skriver myndigheten utan att precisera tidpunkten närmare. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev