torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Sparsamt med klimat- och miljö i vårbudgeten

Publicerad: 15 april 2020, 09:28

Vårbudgeten 2020 som Magdalena Andersson presenterade i dag domineras av krisåtgärderna som sjöstatts under april. Endast fyra punkter i budgeten har koppling till klimat och miljöpolitik

Foto: Jessica Gow TT

I en vårbudget som domineras av åtgärder för att hantera pandemin finns några få miljö- och klimatsatsningar på solceller, gröna jobb, biogas och batterier.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


När regeringen i dag presenterar sin ekonomiskpolitik i vårändringsbudgeten, är det tydligt att miljö- och klimatpolitiken står på vänt. Det finns skrivningar om att ”Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland”, och ”.... fortsatt ska ta en ledande roll både nationellt och internationellt för att genomföra Parisavtalet och Agenda 2030” 

Men i praktisk politik ser det inte ut som tidigare, av begripliga skäl. Fyra punkter i budgeten har koppling till klimat och miljöpolitik

Regeringen föreslår en utökning av stödet för installation av solceller. Redan i mitten av januari kom signaler om att stödet till solceller för 2020 var på väg att ta slut. I budgetförslag handlar det nu om ett extra tillskott på 200 miljoner kronor som ökar det totala stödet för år 2020 till drygt en miljard kronor.

Det finns också en satsning på 150 miljoner kronor till gröna jobb och en förstärkning och förlängning av stödet för produktion av biogas under året på 120 miljoner kronor, samt deltagande europeisk innovationsstöd till batteriutveckling. Huvuddelen av detta är sådan som har kommunicerats tidigare. 

Den pågående pandemin och dess utgifter överskuggar i stället helt vårpropositionen. Här finns en sammanställning som visar att 107 miljarder kronor så här lågt har satsats på kortsiktiga åtgärder för att lindra den pågående krisen. Samtidigt är det tydligt att det inte kommer att räcka vilket regeringen tar höjd för och höjer utgiftstakets nivå för år 2020 med 350 miljarder kronor till 1 742 miljarder.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev