lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Stål- och cementtillverkare i öppet brev: ”Stoppa fria tilldelningen av utsläppsrätterna”

Publicerad: 4 maj 2022, 10:02

Karin Hallstan, presschef för H2 Green Steel säger att bolaget inte tvekade att skriva under det öppna brevet som uppmanar miljöutskottet att fasa ut den fria tilldelningen av utsläppsrätter.

I ett öppet brev till EU-parlamentariker menar företagen att EU:s utsläppshandelssystem cementerar dagens industristruktur och förhindrar klimatomställningen.

Ämnen i artikeln:

UtsläppsrätterEuMiljöpolitikUtsläppshandelGruvbrytningGruvorÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I ett öppet brev till EU-parlamentariker menar företagen att EU:s utsläppshandelssystem cementerar dagens industristruktur och förhindrar klimatomställningen.

Om knappt två veckor ska miljöutskottet i EU-parlamentet rösta om att revidera det nuvarande utsläppshandelssystemet. Nu uppmanar europeiska cementtillverkare, gruvbolag och stålbolag till att fasa ut den fria tilldelningen av utsläppsrätter som de menar förhindrar klimatomställningen och snedvrider konkurrensen. Bland undertecknarna finns två svenska bolag, H2 Green Steel och statliga LKAB.

– Det är inte helt vanligt att företag ansluter sig till upprop som miljörörelsen drar i gång, men för oss var det självklart att skriva under detta brev, säger Karin Hallstan, presschef på H2 Green Steel, till Aktuell Hållbarhet.

”Den fria tilldelningen av utsläppsrätter sker i proportion till mängden producerade varor, vilket gynnar slösaktig och ineffektiv produktion framför en cirkulär ekonomi eller minskad konsumtion”, skriver organisationerna i sitt brev.

Undertecknarna lyfter också fram att EU kommer att få stora intäkter genom att sluta ge bort gratis utsläppsrätter, pengar som kan läggas på klimatomställningen. Miljöorganisationerna och bolagen varnar också för att satsa dessa pengar på fossila bränslen som grå eller blå vätgas.

Av brevet framgår även att de inte heller vill se någon fri tilldelning av utsläppsrätter till de sektorer som kommer omfattas av klimattullar, eller gränsjusteringsmekanismen som det egentligen heter. De tycker inte heller om förslaget om en reservfond som föreslås vid införande av klimattullarna, eftersom den låser fast pengar som i stället kan användas i klimatomställningen.

Läs det öppna brevet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev