tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Strandskyddsreformen ser ut att stoppas i riksdagen

Publicerad: 8 april 2022, 09:42

M, SD, KD och V vill avslå strandskyddspropositionen i sin helhet.

Foto: Getty Images

Regeringens strandskyddsproposition ser ut att falla i riksdagen. M, SD, KD och V vill avslå propositionen i sin helhet. ”Beklagligt”, säger Kristina Yngwe (C), ordförande i jordbruksutskottet.


Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Förändringar i strandskyddslagen var ett av villkoren för att Centerpartiet och Annie Lööf skulle släppa fram en socialdemokratisk regering. Efter långa förhandlingar mellan framför allt C och MP, lade regeringen i mars fram sitt reformförslag om en ökad differentiering av strandskyddet.

Nu ser reformförslaget ut att stoppas av en majoritet i riksdagen. M, SD, KD och V vill avslå propositionen i sin helhet – vilket innebär att reformen faller. M, SD och KD anser att den inte lättar upp strandskyddet i tillräckligt hög grad, medan V menar att den innebär en kraftig försvagning av strandskyddet.

– Vi har förhandlat under lång tid och kommit fram till en proposition som vi tycker är balanserad. Den innehåller både lättnader men också viktiga skärpningar så att de undantag som görs genomförs på ett mer koncist sätt än i dag. Många svenskar uppskattar strandskyddet och allemansrätten, det är inte bara äganderätten som är det intressanta, säger Maria Gardfjell (MP), förste vice ordförande i riksdagens jordbruksutskott, till Aktuell Hållbarhet.

Om propositionen avslås kommer dagens regler för strandskyddet att bli kvar medan diskussionen fortsätter.

– Det är beklagligt att lättnaderna i strandskyddet ser ut att inte gå igenom. M, KD och SD har satt det politiska spelet före landsbygdens bästa och människor kommer att hamna i kläm. Lättnaderna i strandskyddet hade inneburit den största lättnaden av lagen sedan den tillkom, säger Kristina Yngwe (C), ordförande i jordbruksutskottet.

Propositionen behandlas i riksdagen under maj.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev