söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Studie: Bara V och MP klarar 1,5-gradersmålet

Publicerad: 6 juli 2022, 08:43

En graf över hur riksdagspartiernas klimatambitioner förhåller sig till Sveriges klimatmål och ett klimaträttvist 1,5-gradersmål. Moderaterna svarade aldrig på enkäten men enligt officiella uttalanden så är deras klimatambitioner likadana som SD, S och KD.

Utifrån enkätsvar har forskare analyserat hur väl riksdagspartiernas klimatambitioner rimmar med Parisavtalets 1,5-gradersmål och Sveriges klimatmål.

Ämnen i artikeln:

ParisavtaletModeraternaFolkpartietLiberalernaCenterpartietSocialdemokraternaMiljöpartietVänsterpartietKristdemokraternaMiljöpolitik

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Vänsterpartiet och Miljöpartiet har klimatambitioner som lever upp till en rättvist fördelat koldioxidbudget och Parisavtalets 1,5-gradersmål. Det framgår av en analys som forskarnätverket Researchers' Desk har gjort tillsammans med bland andra PwC, WWF, Klimatkollen och Våra barns klimat.

Ytterligare två partier har även de klimatambitioner som är tuffare än Sveriges nuvarande klimatmål: Centerpartiet och Liberalerna. Övriga partier står bakom Sveriges nuvarande klimatmål, vilket är ungefär 2,1 gånger mer utsläpp än 1,5-gradersmålet.

”Våra unga förstår att våra politiker inte gör det som krävs enligt vetenskapen. Nu måste alla partier kliva fram och vara modiga och ta faktabaserade beslut. För varje år som partierna duckar ansvaret, ökar klimatskulden till våra barn – det kan vi inte acceptera”, säger Frida Berry Eklund, talesperson för Våra barns klimat och medgrundare av Klimatkollen, i en kommentar. 

Om planerna för koldioxidlagring medräknas så hamnar Liberalerna ännu bättre i jämförelsen, men fortfarande är det Miljöpartiet och Vänsterpartiet som sticker ut i positiv bemärkelse. Men ambitioner är ändå bara ambitioner:

”Nu måste ambitionerna omsättas i praktik”, säger Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi vid Stockholms universitet och medlem i Researchers' Desk, i en kommentar.

Analysen grundar sig på enkätsvar som Sveriges riksdagspartier fått svara på.

Läs hela analysen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev