måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Svenska EU-parlamentariker jublar över utfallet i klimatomröstningar

Publicerad: 18 maj 2022, 09:27

EU-parlamentarikerna Malin Björk (V), Jytte Guteland (S) och Jessica Polfjärd (M)

En milstolpe, en historisk dag för klimatet och en enorm framgång. Så beskriver de svenska EU-parlamentarikerna tisdagens omröstningar i miljöutskottet.

Ämnen i artikeln:

ParisavtaletUtsläppsrätterEtsEmma WiesnerJytte GutelandJessica PolfjärdMalin BjörkJakop DalundeEu-kommissionenMiljöpolitikUtsläppshandel

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Från vänster till höger hyllas gårdagens omröstning av de svenska EU-parlamentarikerna, som visar en lättnad och glädje över skärpta klimatmål och klimatkrav.

Centerpartiets Emma Wiesner skriver i sociala medier att gårdagens omröstning är en otrolig milstolpe både för klimatet och henne själv.

Socialdemokraternas Jytte Guteland menar att gårdagen var en historisk dag för klimatet, och lyfter fram höjda klimatambitioner, tempoökning i den gröna nyindustrialiseringen och en ökad social rättvisa.

”Den här kompromissen tar effektivt bort överflödet av utsläppsrätter och fri tilldelning som har urvattnat utsläppshandelssystemet under så många år”, säger hon i en kommentar.

Moderaternas Jessica Polfjärd har förhandlat fram förslaget om skärpta utsläppsminskningar för medlemsländerna. Hon menar att miljöutskottet nu har täppt till en rad luckor i regelverket som innebär ett slut för de EU-länder som släpar efter och åkt snålskjuts på andra länder.

”Med höjda mål, inte bara för hela EU utan för alla medlemsländer, sänder vi en tydlig signal till EU:s regeringar att det är dags att på allvar börja arbeta för våra klimatmål”, säger hon i en kommentar.

”Vänsterpartiet hade velat se ännu skarpare skrivningar när det gäller flera delar, men vi lyckas dock skärpa kommissionens förslag i nästan samtliga delar. Nu är det extra viktigt att vi inte ger efter en tum i förhandlingen med ministerrådet”, skriver Malin Björk i ett sms till Aktuell Hållbarhet.

Miljöpartiet hade gärna sett en snabbare utfasning av den fria tilldelningen, men menar att gårdagens beslut ändå möjliggör en klimatpolitik som är i linje med Parisavtalet.

”Det här är en enorm framgång, men en framgång som kan bli kortvarig om inte liberaler och konservativa backar upp den här linjen när hela EU-parlamentet ska rösta om några veckor. Det här kan vara den bästa chansen under 2020-talet att förvandla fina ord om att rädda klimatet till verklighet”, skriver partiets ledamot Jakop Dalunde, i ett mejl till Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev