fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Sverige följer inte Nya Zeelands hårda transparenskrav på läkemedelstillverkare

Publicerad: 8 juni 2021, 09:41

Socialminister Lena Hallengren (S) i en tidigare debatt i riksdagen om den tillfälliga pandemilagen. Foto: Henrik Montgomery/ TT

Sverige kommer att följa EU när det gäller lagstiftning och krav på läkemedelsbolagens transparens kring miljöpåverkan. Det meddelar socialminister Lena Hallengren i ett svar på en riksdagsfråga.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

JR


Sverige kommer inte att gå före EU gällande regleringar för ökad transparens och minskad miljöpåverkan från tillverkning av läkemedel. Så kan man tolka socialminister Lena Hallengrens (S) svar på en riksdagsfråga ställda av Pia Steensland (KD). 

Pia Steensland konstaterar i sin riksdagsfråga att läkemedelsindustrin ofta hävdar bristande transparens kring miljöpåverkan i produktionen beror på nödvändiga affärshemligheter och att ett litet land som Sverige inte kan påverka detta. Samtidigt påpekar hon att ett ännu mindre land, Nya Zeeland, faktiskt tvingar läkemedelsföretagen att offentliggöra information om miljöpåverkan på produktnivå. I frågan ville hon veta om regeringen var villiga att ställa liknande krav på läkemedelsbolagen. 

Lena Hallengren svarar dock att läkemedelslagstiftning och utsläpp från läkemedelstillverkning regleras på EU-nivå och antyder att det är här regeringen också fortsättningsvis kommer att lägga sin kraft. 

”Regeringen avser bland annat att aktivt engagera sig i genomförandet av åtgärderna i EU-kommissionens läkemedelsstrategi för Europa som presenterades i november 2020. I denna lyfts bland annat frågor som rör miljöhänsyn i läkemedelstillverkning vilket för regeringen är en prioriterad fråga. EU-kommissionen annonserade även inom läkemedelsstrategin för Europa att man under 2022 avser inleda en översyn av läkemedelslagstiftningen för att skärpa miljöriskbedömningskraven och användningsvillkoren för läkemedel”, skriver socialministern i sitt svar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev