tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Sverige vill tydliggöra avfallsförbränningens roll i utsläppshandeln

Publicerad: 15 december 2021, 10:48

Annika Strandhäll diskuterar EU:s utsläppshandel på rådsmötet den 20 december. Foto: Lars Schröder/TT

Nästa vecka deltar Annika Strandhäll (S) i sitt första miljöministerrådsmöte. På dagordningen finns bland annat diskussioner om paketet Fit for 55 och en översyn av EU:s utsläppshandel.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

JR


På måndag kommer Annika Strandhäll (S) att delta i sitt första rådsmöte som miljöminister. En av de stora frågorna som tas upp under mötet handlar om EU-paketet ”Fit for 55” där ministrarna kommer att hålla en riktlinjedebatt om de fyra förslagen översyn av EU:s utsläppshandelssystem, översyn av EU:s ansvarsfördelningsförordning, översyn av förordningen om markanvändning och översyn av förordningen om koldioxidkrav för nya lätta fordon. 

Vad gäller frågan om översynen av EU:s utsläppshandel meddelar regeringen i dagordningen att ståndpunkten för Annika Strandhäll kommer att vara att EU:s utsläppshandelssystem behöver ta hänsyn till låg- och nollutsläppstekniker. Hon kommer också att ställa krav på att ”ambitiösa verksamhetsutövare som fasar ut sina växthusgasutsläpp” inte missgynnas i det kommande systemet. 

Slutligen kommer hon också kräva tydliggöranden om att förbränning av avfall ska ingå i utsläppshandelssystemet, en fråga som drivits av Avfall Sverige och svenska fjärrvärmeaktörer. Frågan är viktig för de svenska fjärrvärmeaktörerna då ett högt pris på utsläppsrätter ökar kostnaden för att bränna avfall. Det kan hanteras genom höjda fjärrvärmepriser eller höjda mottagningsavgifter för avfallsleverantörerna. I dag är det bara Sverige, Danmark och Litauen som tagit in avfallsförbränning i utsläppshandeln, vilket enligt Avfall Sverige leder till en snedvridning på avfallsmarknaden som kan medföra att europeiskt avfall läggs på deponi i stället för att förbrännas och bli till fjärrvärme i Sverige.

Läs den kommenterade dagordningen 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev