lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Sverigedemokrat oroar sig för ”miljöterrorism”

Publicerad: 18 augusti 2020, 09:01

Björn Söder oroas för miljöaktivsmens utveckling och talar om miljöterrorism i en riksdagsfråga.

Björn Söder (SD) vill veta hur regeringen tänker hantera våldsamma inslag i utomparlamentarisk miljöaktivism och använder begreppet miljöterrorism i en skriftlig fråga till inrikesminister Mikael Damberg (S).


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Sverigedemokraten Björn Söder oroar sig för att delar av den svenska miljörörelsen är på väg mot en alltmer våldsam utveckling. Som ett konkret exempel lyfter han en händelse vid Ängelholms flygplats den 29 juni. Då lyckades miljödemonstranter stoppa ett passagerarplan från att lyfta genom att limma fast sig vid flygplanskroppen. Inspirationen kan ha kommit från Storbritannien där miljöaktivister tidigare limmat fast sig vid tåg och vid Londonbörsens lokaler.

Björn Söder kallar i en skriftlig fråga i riksdagen handlingar som dessa för miljöterrorism. Han hänvisar till Fplus, Svenskt Näringslivs publikation om förtagande och hållbarhet, där säkerhetsexperten Erik Lewin, menar att det bara är en tidsfråga innan det begås våldshandlingar. 

Erik Lewin menar att samma radikaliseringsprocess som finns inom andra extrema grupper nu kan ses inom miljörörelsen och att brytpunkten för hot och våld snart kan passeras. 

Detta får nu Björn Söder att fråga inrikesminister Mikael Damberg vilka proaktiva åtgärder regeringen tar för att kunna möta och bekämpa denna typ av hot. 

”Miljöterrorism har ofta fått en undanskymd plats i debatten. Förmodligen för att en del av dess tankegods har stöd i vissa politiska kretsar”, skriver Björn Söder i riksdagsfrågan.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev