Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Miljöpolitik

Tidningsbranschen slipper finansiera returpappersinsamlingen

Publicerad: 24 April 2020, 09:26

Victoria Svanberg, nyvald ordförande för TU – Medier i Sverige, välkomnar miljö- och klimatminister Isabella Lövins besked om att tidningsägarna slipper ansvaret för returpappersinsamling.

Foto: Andreas Reichenberg/Wikimedia Commons, Bertil Ericson och Ali Lorestani/TT

Regeringen är överens med Branschorganisationen TU – Medier i Sverige om en finansieringsmodell för returpappersinsamlingen. Kommunerna får tar över ansvaret, vilket kritseras av Avfall Sverige.


Nu lämnar regeringen besked om att producentansvaret för returpappersinsamlingen upphävs. Producentansvaret för returpapper har funnits sedan 1990-talet och har tidigare varit självfinansierande tack vare värdet på returpappret. När värdet på returpapper nu sjunker drabbar det tidningarna. Frågan har blivit akut i och med vikande intäkter under coronakrisen, samtidigt som branschen ställer om till mer digital distribution. 

”Regeringen har inlett dialog med berörda parter och regeringens bedömning är att ett upphävande av producentansvaret är den enda lösningen som inte lägger kostnader på tidningsbranschen”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i en kommentar. 

Branschorganisationen TU – Medier i Sverige har under en lång tid kritiserat den nya returpappersförordningen och välkomnar regeringens besked.

”Det är ett rakt besked och en tydlig och ansvarsfull signal från politiken om att man inser såväl branschens samhälleliga betydelse, som de ekonomiska svårigheter den befinner sig i just nu”, säger Victoria Svanberg, ordförande, för TU – Medier i Sverige, i en kommentar. 

Utan producentansvaret får i stället kommunerna, som har ett grundansvar för hushållsavfall, ansvara också för insamling och behandling av returpapper. Det gillar inte Avfall Sverige: 

”Beslutet bryter mot den grundläggande miljörättsliga principen om att det är förorenaren som ska betala. Och regeringen gör det av ekonomiska skäl, skriver organisationen i en kommentar.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.