onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Timbro: Små skillnader mellan partiernas klimatpolitik – men M är bäst

Publicerad: 6 september 2022, 08:27

Ellen Gustafsson, klimatansvarig på Timbro och författare till den nya rapporten. Foto: Erik Johnsson

Tankesmedjan Timbro har utvärderat riksdagspartiernas klimatpolitik med hjälp av utsläppssiffror och uppskattningar från konsultbolaget WSP. Sverigedemokraternas klimatpolitik ger då mest nytta för varje satsad krona. Moderaternas politik ger störst total utsläppsminskning.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaFolkpartietLiberalernaMiljöpartietSocialdemokraternaMiljöpolitikElbilar

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Moderaternas föreslagna klimatpolitik är den som ger störst utsläppsminskning, 16 miljoner ton. Det visar en kartläggning av riksdagspartiernas klimatpolitik som den marknadsliberala tankesmedjan Timbro gjort med hjälp av utsläppssiffror från WSP. Tätt efter kommer Liberalerna och sedan ett glapp ner till 12-miljonersstrecket där alla andra partier ligger, utom Sverigedemokraterna, som minskar utsläppen med drygt hälften.

”Klimatminister Annika Strandhäll säger att det här är ett ödesval för klimatet och Miljöpartiet framhåller sig själva som det enda klimatpartiet. Vår granskning av partiernas klimatbudgetar visar att det är långt ifrån sanningen”, säger Ellen Gustafsson, klimatansvarig på Timbro och rapportförfattare, i en kommentar.

Förutom absoluta utsläppsminskningar har WSP också undersökt hur stor utsläppsminskningen blir per satsad krona. Där är SD klart bäst i klassen som får ut mest utsläppsminskning per krona. Men eftersom deras klimatsatsningar i reda pengar är mycket lägre så blir deras totala utsläppsminskning också mindre än alla andra partiers.

”Det är tydligt hur viktigt det är att prioritera klimatpengar på rätt åtgärder om man vill ha mer effekt. Samtliga partier hade kunnat åstadkomma mer nytta för klimatet genom att satsa pengarna bättre, till exempel på internationella klimatinvesteringar eller forskning och utveckling av nya tekniker snarare än subventioner till elbilar och miljölastbilar”, säger Ellen Gustafsson.

Timbro har utgått ifrån partiernas budgetsatsningar inom utgiftsområde 20, allmän miljö- och naturvård, och även inkluderat andra aviserade klimatsatsningar. I flera fall har konsultbolaget WSP fått göra uppskattningar av framtida utsläppsminskningar för de olika satsningarna. Socialdemokraterna och Miljöpartiet redovisas tillsammans på grund av att de la en gemensam budgetproposition hösten 2021, men alla andra partier behandlas var och en för sig.

Läs rapporten 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev