Miljöpolitik
Tuffare batterikrav klubbat i miljöutskottet
Publicerad: 11 februari 2022, 10:54
Karin Karlsbro (L) har varit förhandlare för den liberala gruppen och arbetat för att konsumenter ska kunna byta batterier i elektronik. Foto: Jann Lipka
Högre insamlingskrav, klimatavtrycksdeklarationer och helt nya krav på batterier för lättare transporter. Det är några av nyheterna i det nyklubbade förslaget.
Med en överväldigande majoritet röstade miljöutskottet under torsdagen den 10 februari i EU-parlamentet för att höja kraven i den batteriförordning som snart ska klubbas igenom i EU. Bland förslaget finns krav på klimatavtrycksdeklarationer för större batterier, att batterier ska kunna bytas av konsumenten själv i elektroniska varor såsom telefoner och due diligence-krav för att säkerställa mänskliga rättigheter och miljökrav i hela värdekedjan.
”Utan batterier och elektrifiering klarar vi inte våra ambitiösa klimatmål. Den nya lagen ställer höga krav både när det gäller batteriers klimat- och miljöpåverkan och ger konsumenten större möjlighet att enkelt göra egna insatser”, säger EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L), som varit förhandlare för den liberala gruppen, i en kommentar.
På återvinningssidan vill ledamöterna se höjda insamlingskrav för batterier till 70 i stället för 65 procent till år 2025 och till 80 i stället för 70 procent till 2030. Utskottet inför också en ny kategori för elcykelbatterier med förslag på lägsta insamlingsnivåer. Dessutom skärps återvinningskraven för exempelvis litium.
Den europeiska branschorganisationen Recharge som bland annat samlar tillverkare av litiumbatterier, är kritisk till flera delar av miljöutskottets förslag. Dels menar att återvinningstekniken inte tillräckligt utvecklad för högre krav, dels är det en säkerhetsfråga att byta batterier och dels finns stora risker för att klimatavtrycksdeklarationen blir urvattnad och meningslös.
Aktuell hållbarhet har tidigare intervjuat Stena Recycling om återvinningskrav och den nya batteriförordningen.